NAJVEĆI državni fond na svetu premašio BILION dolara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NAJVEĆI državni fond na svetu premašio BILION dolara

  Vrednost norveškog državnog penzionog fonda, najvećeg u svetu, dostigla je rekordnih 10.000 milijardi norveških kruna, ili 1.090 milijardi dolara, zahvaljujući rastućim cenama deonica na svetskom tržištu i snažnom evru i dolaru.

  Na sajtu fonda je objavljeno da je vrednost državnog penzionog fonda Global prvi put od njegovog osnivanja dostigla 10.000 milijardi kruna, što znači iznos od preko 200 hiljada dolara po stanovniku ove naftom bogate zemlje.

  Krajem 2017. godine norveški državni penzioni fond je dostigao granicu od jednog biliona (hiljadu milijardi) dolara prvi put u istoriji ove zemlje.

  “Kad je fond osnovan, niko nije mislio da će mu vrednost premašiti 10.000 milijardi kruna. Posrećilo nam se što smo otkrili naftu”, rekao je izvršni direktor fonda Jingve Slingstad.

  “Povrat od ulaganja na globalnim finansijskim tržištima tako je visok da se može uporediti s ponovnim otkrivanjem nafte”, rekao je.

  Norveška je proizvođač nafte i svoje energetske prihode ulaže u fond za finansiranje penzija i njime pokriva druge troškove vlade.

  Poznatiji kao naftni fond kojim upravlja poseban sektor norveške centralne banke, fond približno 70 posto sredstava ulaže u deonice na globalnim tržištima i oko 28 posto u portfolio obveznica. Ostatak je usmeren u nekretnine.

  Inače, norveški penzioni fond se čuva budućim generacijama u ovoj nordijskoj zemlji. Kako smatraju prvi ljudi fonda, nafta će jednog dana nestati, ali povratak fondu će biti nastavak prosperiteta za norveške građane.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE