Najveći fond na svetu u "minusu" 21 mlrd. USD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najveći fond na svetu u “minusu” 21 mlrd. USD

  Norveški stabilizacioni fond objavio je da je u prvoj polovini 2020. zabeležio gubitak na ulaganjima od 188 milijardi norveških kruna (21,27 milijardi dolara), zbog pada vrednosti portfolija deonica i nekretnina u vreme pandemije koronavirusa.

  Najveći fond na svetu ulaže prihode naftnog i gasnog sektora za potrebe isplate penzija građana Norveške i trenutno upravlja imovinom ukupne vrednosti 1.150 milijardi dolara, tri puta većom od domaćeg BDP.

  Aktuelna vrednost fonda odgovara nekih 214.000 dolara penzijske štednje za svaku građanku i građanina Norveške.

  Fond ima udele u nekih 9.200 kompanija iz celog sveta i vlasnik je 1,5 posto svih deonica izlistanih na berzama. Ulaže i u obveznice i nekretnine. U 2019. ostvario je rekordnih 180 milijardi prihoda dobiti zahvaljujući snažnom rastu tržišta deonica.

  Ipak, u prvih šest ovogodišnjih meseci ostvario je negativan prinos na ulaganja, od minus 3,4 posto.

  Prinosi u deoničkom portfoliju pali su 6,8 posto, pri čemu su najveći pad, za 33,1 posto, beležile deonice naftnih kompanija, zbog pada cena nafte. Najveći rast prinosa, za 14,2 posto, fond je ostvario na deonicama tehnoloških firmi.

  Među pojedinim kompanijama najbolje su rezultate beležile dionice Amazona, Majkrosofta i Epla, dok su najveći ‘gubitnici’ bile naftna kompanija Rojal Dač Šel i banke HSBC Holdings i JP Morgan Čejs.

  Negativan prinos fond je beležio i u portfoliju nekretnina, od minus 1,6 posto, dok je prinos u obvezničkom portfoliju bio pozitivan i iznosio je 5,1 posto, zbog snažnog pada kamata.

  “Iako su se tržišta dobro oporavila u drugom tromesečju, još uvek svedočimo značajnoj neizvesnosti”, konstatovao je zamenik izvršnog direktora fonda Trond Grande.

  Vlada je u prvoj polovini godine povukla iz fonda 167 milijardi kruna kako bi poduprla domaću privredu u vreme pandemije. U celoj prošloj godini fond je beležio neto priliv od 18 milijardi kruna.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/najveci-penzijski-fond-u-teskom-gubitku-isparilo-165-mlrd-usd/

   

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE