Najveći kapital je u glavi – investirajte u njega

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najveći kapital je u glavi – investirajte u njega

  Po obrazovanju je diplomirani tekstilni inženjer. Poslovnu karijeru započela je kao profesor u školi, bavila se trgovinom, krojačkim zanatom, ugostiteljstvom, turizmom, konsaltingom, mentorstvom, obukama. Snežana Perić iz Loznice danas je majka i baka, ali njen preduzetnički duh ne jenjava. Naprotiv.

  „Godine 1991. odlučila sam da otvorim privatnu radnju, sa ciljem da ostvarim dodatnu zaradu za svoju porodicu. Naime, to su bile ratne godine, suprug je bio mobilisan, a ja sa dvoje male dece, (ćerka je imala tri godine a sin šest meseci), ostala sam kod kuće. U trenutku hiper inflacije moja plata nije bila dovoljna ni za golu egzistenciju. Zato sam otvorila ’Butik IN’ koji je bio registrovan kao krojačka radnja. Sama sam šila i kreirala jer je to tada bio jedini način da dođem do konkretnih artikala i osvojim lokalno tržište“, priča Snežana.

  Početni kapital obezbedila je tako što je pozajmila novac od prijatelja jer u to vreme nije bilo bilo kakvih podsticaja i kredita.

  „Posao se kasnije širio i napredovao. Napustila sam posao u školi i maksimalno se posvetila sopstvenom bznisu. Kupila sam 2003. godine svoj poslovni prostor ali sam prešla na novu delatnost – ugostiteljstvo. Otvorila sam ’Cafe IN’. Po prirodi sam komunikativna i društvena osoba sa velikim krugom poznanika. To me je navelo da otvorim ugostiteljski objekat koji i danas posluje u užem centru Loznice“.

  Snežana kaže da joj je u poslu nedostajao kolektiv, grupa ljudi sa kojima ima zajedničke teme za razgovor o poslovanju. To sve nije mogla da podeli sa svojim saradnicima u firmi je nisu imali isti pogled na život i biznis.

  „Aktivirala sam se najpre u lokalnom udruženju preduzetnika a zatim i privrednoj komori i asocijacijama koje se bave problemom ženskog preduzetnišva. Takva razmena znanja i iskustva pomogla mi je da prevaziđem mnoge poslovne poteškoće i ostvarim dalji napredak. Posle 25 godina ogromnog iskustva u preduzetništvu, odlučila sam da se bavim konsaltingom, mentorstvom, obukama. Zato se danas moja radnja zove – Ugostiteljska radnja i konsalting IN“.

  Ona kaže da je korektan odnos sa kolegama i zaposlenima za nju oduvek bio prioritet jer upravo na taj način odnosi u poslovanju mogu biti uspešni i dugotrajni.

  „Vremenom se menjaju pogledi i ambicije. Ostvarila sam se kao supruga i majka. Danas sam i baka. Sada imam želju da dam doprinos svojoj zajednici, svom gradu u poboljšanju ambijenta za život i radl. Uključila sam se aktivno u politiku i direktor sam Turističke organizacije grada Loznice“.

  Danas su za nju najveći izazov elektronske komunikacije pa se trudi da uhvati korak sa vremenom.

  „Moto pod kojim sa vaspitavala moju decu je da svako nosi svoj kapital u glavi. U to sam i ja najviše investirala. Ceo život se mora učiti i usavršavati. Uvek rado idem na sve edukacije a to preporučujem i drugama. Entuzijazam sam po sebi nije dovoljan za uspeh. Danas je slobodno vreme najdragocenije i uvek se mora odvojiti za sebe i porodicu“, poručila je ona.

  Izvor: BIZLife

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE