Najviša cena nafte na berzama od 2014. godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najviša cena nafte na berzama od 2014. godine

  Cena nafte na berzama u Njujorku i Londonu porasla je danas na najviši nivo od novembra 2014. godine, jer je tržište u strahu da će američke sankcije protiv Irana dovesti do presušivanja ponude na svetskom tržištu.

  Barel američke lake sirove nafte (VTI) za isporuku u novembru, poskupeo je 2,05 dolara i dostigao 75,30 dolara na Njujorškoj trgovačkoj berzi.

  U Londonu, cena nafte tipa “brent” za isporuku decembra, završio je dan na 84,98 dolara, što je 2,25 dolara iše u poređenju sa zatvaranjem berze u petak.

  Iako će američke sankcije protiv Teherana teoretski stupiti na snagu tek u novembru, iranski izvoz se već značajno smanjio.

  Sa 1,72 miliona barela dnevno u septembru, već je na najnižem nivou od februara 2016. godine, prema Blumbergu koji prikuplja podatke s brodova-tankera.

  Izvoz je opao za 39 odsto od aprila, neposredno pre no što je američki predsednik Donald Tramp najavio povlačenje Sjedinjenih Država iz iranskog sporazuma o nuklearnom naoružanju.

  Tržište još više posmatra kako se proizvodnja razvija u Sjedinjenim Državama i Saudijskoj Arabiji, a po podacima kompanije za naftu, “Bejker Hjuz”, objavljenim u petak, broj izvora nafte je prošle nedelje opao u Sjedinjenim Državama, što ukazuje na potencijalni pad proizvodnje.

  Donald Tramp koji je nedavno kritikovao poskupljenja nafte, ponovo je pitanje stabilnosti tržišta u subotu pokrenuo u telefonskom razgovoru s kraljem Saudijske Arabije Salmanom, javio je kanal “Al Arabija TV”.

  Rijad, poput Rusije i ostalih zemalja uključenih u sporazum o ograničenju proizvodnje koji je u velikoj mjeri doprineo povećanju cena od kraja 2016. godine, nije povećanje proizvodnje najavio na poslednjem sastanku, krajem septembra u Alžiru.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE