NIS "prebacio" milijardu EUR - kolika je zarada akcionara?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS “prebacio” milijardu EUR – kolika je zarada akcionara?

  Akcije Naftne industrije Srbije (NIS) stigle su protekle sedmice do nivoa od 750 dinara, što je njihova najviša vrednost od početka godine, kaže Nenad Gujaničić, glavni brokera u brokerskoj kući Momentum Securities Novi Sad.

  Posle duže, delimično i zahvaljujući jakom kursu dinara, ova kompanija je preskočila tržišnu kapitalizaciju (tržišnu vrednost) na berzi od milijardu evra.

  “Ovom rastu najviše je doprinela promena poslovnog ambijenta za naftne kompanije s obzirom na to da je od početka godine cena sirove nafte tipa brent porasla za više od 30 procenata i nalazi se trenutno iznad nivoa od 70 dolara po barelu”, objašnjava Gujasničić.

  Ovo je važno za poslovne rezultate NIS-a s obzirom na to da kompanija ostvaruje veću profitnu marginu sa višom cenom sirove nafte, kako u delu proizvodnje (trećinu prerađene nafte NIS sam proizvodi), tako i  u delu prodaje (maloprodajne cene goriva porasle su od početka godine 5-6 procenata).

  Očekuje se da će NIS održati redovnu Skupštinu akcionara, kada će biti usvojeni prošlogodišnji finansijski izveštaji, u junu, a tada bi trebalo da bude i usvojena odluka o raspodeli dobiti.

  “Očekuje se da će ponovo četvrtina dobiti biti podeljena akcionarima putem dividende odnosno oko 40 dinara bruto po akciji, što na poslednjoj ceni od 740 dinara daje prinos od 5,4 odsto”, objašnjava Gujaničić.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  Piše: Jelena Stojanović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE