Namirnice koje (neopravdano) imaju LOŠU REPUTACIJU - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Namirnice koje (neopravdano) imaju LOŠU REPUTACIJU

Mnoge takozvane loše namirnice zapravo donose velike benefite.

“Činjenica je da vas praktično nijedna namirnica koju pronađete u prodavnicama neće ubiti, osim ako je ne konzumirate previše ili ako nešto ne ‘krene po zlu'”, kaže doktor Aaron Carroll u svojoj knjizi The Bad Food Bible: Why You Can (and Maybe Should) Eat Everything You Thought You Couldn’t.

Kako ne biste živeli u zabludi, evo nekoliko namirnica koje godinama prati “loš glas”:

Jaja

Prati ih “loš glas” godinama zbog holesterola, zbog kog se povećava rizik za razvoj različitih bolesti srca. Sada se zna da su jaja zdrava i da ne podižu holesterol, kao i da sadrže esencijalne hranljive sastojke.

Kafa

Često je bila na crnoj listi zbog toga što se smatralo da uzrokuje rak, bolesti srca, pa čak i da zaustavlja rast. Umereno ispijanje kafe moglo bi čak i produžiti život, pokazalo je veliko istraživanje iz 2015. godine. Istraživanje, u kojem je učestvovalo više od 6 hiljada starijih žena, pokazalo je da kofein u kafi može da pomogne kod problema sa pamćenjem.

Krompir

Prepun belančevina, vlakana i vitamina C, krompir takođe sadrži i ugljene hidrate koji pojačavaju energiju, kao i kalijum, magnezijum…  Sve to uz vrlo malo kalorija.

Sir

Verovatno ste godinama slušali kako ćete lako dobiti kilograme i začepiće vam se arterije. “Sir sadrži kalcijum, masti i belančevine i vitamine A, B12 i minerale”, kaže Gradney. Sirevi s visokim procentom masnoće poput Briea i cheddara takođe imaju male količine kiseline (CLA) koja pomaže u borbi protiv upala, viška kilograma i bolesti srca. Neka istraživanja pokazuju da grickanje sira može pomoći u sprečavanju karijesa.

Žitarice za doručak

Žitarice često imaju lošu reputaciju zbog toga što su prerađene i što sadrže veliko količine šećera. Ali to ne znači da morate da ih izbegavate, kaže Kristen F. Gradney, ispred američke Akademije za nutricionizam i dijetetiku. “Većina žitarica obogaćena je tako da uključuje 100% dnevnih vrednosti mnogih minerala i vitamina koji su nam potrebni, a obično ih ne konzumiramo”, kaže dalje. Zapravo, činija obogaćenih žitarica sa mlekom daje vam dvostruku dozu vitamina D. Potražite žitarice od celog zrna bez dodatog šećera koje će biti pune vlakana i proteina.

Izvor: BIZLife/Metro-portal.hr

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Komentari

  • Moler

    Kafa je drugi najprodavaniji proizvod na svetu na koji je većina ljudi "navučen" i normalno je da izlaze takva nedokumentovana "velika istraživanja" koja dokazuju kako je kafa dobra za kožu i pamćenje. Postoje dokumentovani nalazi, video klipovi koji se mogu videti na youtube, magnetna rezonanca mozga pre i nakon ispijanja kafe. Kofein sužava krvne sudove, nakon toga srce radi jače da bi upumpalo krv u mozak. Sve naopako sa tom kafom. Kofein je supstanca koja nije potrebna ljudskom telu.

  • Boba

    Neverovatno sta sve moleri znaju...

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE