Napustila je posao i otvorila klub u kome vežbaju samo žene

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Napustila je posao i otvorila klub u kome vežbaju samo žene

  Napustila je posao u farmaceutskoj industriji, uzela otpremninu i napravila svoj fitnes klub namenjen ženama. Imala je tada 43 godine. Kod nje vežbaju žene različih godina i svaka može da računa na poseban program namenjen njenim potrebama. Nakon 10 godina poslovanja fitnes kluba „Orange zone“ vlasnica Ana Gančev – Sekulić kaže da je srećna žena jer je uspela u onome što je želela – da raspolaže svojim vremenom i bude svoj gazda.

  „Radila sam posao u farmaceutskoj industriji, 15 godina na različitim pozicijama. Uglavnom su to bili poslovi vezani za kompjuter i sedenje devet sati dnevno. U to vreme, u firmi je sproveden socijalni program pa je dosta ljudi odlazilo, jer je bilo viška zaposlenih. U jednom trenutku sam i ja uzela otpreminu i otišla. Želela sam da budem svoj gazda i da raspolažem svojim vremenom kako ja želim“, kaže Ana.

  Usledilo je promišljanje kojim bi poslom mogla da se bavi, a da je ispunjava. Povremeno se rekreativno bavila sportom, ali je u nekim periodima, posebno posle trudnoće i sama imala problem sa viškom kilograma.

  „Razmišljala sam – šta jednoj ženi treba u tim godinama. Već se udala, rodila decu, kuva, sprema, radi, dolazi umorna…Treba joj fizička aktivnost i relaksacija! Suprug i ja smo zaključili da ne postoji specijalizovani fitnes klub za žene. Tako je nastao ’Orange Ladies Fit Zone’, fitnes i welnes centar za dame, koji je uređen po evropskim standardima. Moja ideja nije bila masovnost, već kvalitet koji će svakoj članici ponuditi maksimano dobre uslove, da se oseća prijatno i izgleda dobro i zadovoljno. Pošla sam od sebe kao ciljne grupe.“.

  Fitnes klub ’Orange zone’ osnovan je u maju 2008. godine. Ana nije želela mešoviti klub, već isključivo klub za žene.

  „Ovde vežbaju samo žene. Žena ženu najbolje razume. Kod nas se, pored vežbanja i relaksacije, vode kompletni dijalozi u vezi svega kroz šta jedna žena prolazi. Razumemo se i kada su  u PMS-u i kad su u periodu pred menopauzu. Dok treniramo pričamo o tome i svima bude lakše i lepše. Družimo se, šalimo i smejemo. Kod nas se u klub ulazi sa osmehom na licu, sa pozitivnim stavom i dobrom energijom“.

  Prema njenim rečima početna investicija je bila visoka, ali je zahvaljujući prijateljima koji žive i rade u inostranstvu, uspela da stvori klub kakav je zamislila.

  „Nažalost, start ap krediti su limitirani i nedovoljni za pokretanje ozbiljnog biznisa. Uslovi za dobijanje kredita kod komercijalnih banaka su nepovoljni, tako da sam morala da se obratim za pomoć. Imam dobre prijatelje u inostranstvu i oni su mi pomogli. Nekako sam uspela da pokrenem biznis, a onda sam kopala i rukama i nogama, prošla kroz silne probleme“.

  Jedan od ključnih problema, sa kojim se susretala u početku poslovanja bilo je neiskustvo u radu sa zaposlenima.

  „Bilo ja teško naći odgovornog zaposlenog koji će na ovaj klub gledati kao da je njegov. Menjala sam zaposlene dok nisam oformila dobar tim. Najteže mi je bilo kada nekome moram da kažem da ne zadovoljava i da više nećemo da sarađujemo. To mi je kao čoveku, padalo veoma teško. Imali smo, takođe, i nekoliko finansijskih kriza kroz koje smo morali da prođemo, ali to je boljka skoro svakog privatnika na početku poslovanja“, iskrena je Ana.

  Za nju je klijent na prvom mestu i njegove potrebe su najvažnije. Ne manje važan je i balans između cene i kvaliteta.

  „Naše cene su umerene, iako nudimo daleko više od proseka. Cena mora da odgovara kvalitetu i to je najbolji odnos koji se postiže u poslovanju. Za nas je klijent na prvom mestu. Klijent je kralj! Toga se pridržavamo i mislim da su žene koje kod nas dolaze zadovoljne“

  Ana smatra da su uslovi poslovanja na tržištu jezivi jer ne postoji dobra podrška za razvoj rekreativnog sporta.

  „Bez ikakve kontrole se otvaraju klubovi po raznim podrumima, u nehigijenskim uslovima, koji kratkoročno odvlače klijente. Neće se pravi klijent zadržati dugo na takvom mestu. Međutim. otvaraju se razne ’rupe’, koje nemaju prirodnu svetlost niti dovoljno vazduha, ali su vrlo jeftine. To su uglavnom atomska skloništa, podrumi ili neki slični prostori koji su jeftini zato što ne plaćaju zakup, ne prijavljuju zaposlene, pa to može da traje neko vreme“.

  Princip njenog kluba je zdrava konkurecnija i Ana kaže da redovno održava dobre odnose sa vlasnicima i menadžerima svih klubova u kraju, ali i u celom Beogradu.

  Njen fitnes klub u maju ove godine obeležiće 10 godina poslovanja a Anini planovi za budućnost vezani su za širenje ovog poslovnog modela po ostalim gradovima Srbije. Svakome ko razmišlja da pokrene svoj posao, ona poručuje da je u početku potrebno dosta odricanja ali se na kraju tunela ipak ugleda svetlo.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Orange Fitness klub

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE