Nastavlja se trgovinski rat: Nove takse, novi pritisci

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nastavlja se trgovinski rat: Nove takse, novi pritisci

  SAD su napravile novi spisak uvoznih kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara godišnje na koje bi od septembra mogle biti uvedene takse, rekao je američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer. Kina je saopštila da će biti primorana da preduzme uzvratne mere.

  Vlada predsednika Donalda Trampa je pojačala pritisak u trgovinskom ratu protiv Pekinga i prošle nedelje je uvela takse na 34 milijarde dolara uvoza iz Kine, povodom pitanja intelektualne svojine. Kina je odmah uzvratila istom merom.

  Lajthajzer je juče rekao da će te takse na kraju pokriti ukupno 50 milijardi dolara uvoza iz Kine, i to proizvoda koji su imali koristi od “prisilnog transfera tehnologije”, prakse za koju američke vlasti optužuju Kinu.

  Kineske uzvratne mere su izazvale nove pretnje iz Vašingtona.

  “Kao posledica kineskih uzvratnih mera i njihove nesposobnosti da promene svoje ponašanje, predsednik je naredio Trgovinskom predstavništvu da počne proces sa ciljem uvođenja taksi od 10 odsto na dodatnih 200 milijardi dolara”, rekao je Lajthajzer.

  Američki zvaničnici su rekli da te takse, zbog konsultacija i pravnih postupaka, neće moći da stupe na snagu pre septembra ako SAD odluče da nastave sa svojim merama.

  Predsednik Tramp, koji se nalazi u trgovinskoj ofanzivi na više frontova, i sam je pretio uvođenjem taksi na 200 milijardi dolara kineske robe i čak i dupliranjem te sume ako Kina još jednom uzvrati.

  Kina: Iracionalno ponašanje, slede uzvratne mere

  Kina je danas saopštila da će biti primorana da preduzme uzvratne mere posle novih američkih pretnji taksama na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine.

  Kinesko ministarstvo trgovine je u saopštenju ocenilo pretnje kao “potpuno neprihvatljive” i navelo da “iracionalno” ponašanje SAD podriva “Kinu, svet i same SAD”.

  “U cilju očuvanja fundamentalnih interesa države i naroda, kineska vlada će, kao i ranije, preduzeti neophodne uzvratne mere. Istovremeno, pozivamo međunarodnu zajednicu da radi na očuvanju pravila slobodne trgovine i multilateralnog trgovinskog sistema i da se zajednički suprotstavi trgovinskom hegemonizmu”, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.

  Kinesko ministarstvo je saopštilo da je “šokirano” akcijama Vašingtona, a Peking je takođe najavio dodatnu žalbu protiv SAD u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

  Analitičari: Moguće ozbiljne posledice po svetsku ekonomiju

  Kina je optužila SAD da žele da “unište” trgovinu između dve zemlje.

  “Veliko međusobno povećanje taksi Kine i SAD neizbežno će dovesti do uništenja kinesko-američke trgovine. Ovakvo delovanje ometa ekonomsku globalizaciju i uništava svetski ekonomski poredak”, rekao je zamenik kineskog ministra trgovine Li Čengang.

  Brojni analitičari se plaše eskalacije trgovinskog rata dve sile koji bi mogao da ima ozbiljne posledice po svetsku ekonomiju.

  “Ovo je malo haotičan momenat za međunarodnu trgovinu. Kompanije iz obe zemlje će pretrpeti gubitke. Niko neće biti pobednik trgovinskog rata. Saradnja je jedini ispravni izbor za Kinu i SAD”, rekao je Li.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixababay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE