Naučnici upozoravaju: Mobilni telefon povećava DOSADU - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučnici upozoravaju: Mobilni telefon povećava DOSADU

  Mislite da vam telefon smanjuje dosadu? Nauka pokazuje da će je verovatnije povećati.

  Kad vam postane dosadno usred nekog složenog zadatka (ili, u trenutnoj situaciji karantina), šta radite? Ako ste poput mnogih, odgovor je da uglavnom posegnete za svojim telefonom. Pet minuta gledanja fotografija na Fejsbuku ili Instagramu može delovati kao savršen odmor za vaš mozak. Ako vam ovo zvuči poznato, nova studija ima za vas loše vesti.

  Ako posegnete za svojim telefonom, verovatno će vam i dalje biti dosadno. Problem nije generalna ideja odmora. Prethodne studije pokazale su da generalno radimo produktivnije ako praktikujemo redovne, kratke pauze za odmor. Problem je u vašem telefonu. Novo istraživanje pokazuje da većina nas čitav dan nosi sa sobom džepni aparat za jačanje dosade.

  Kako bi utvrdili vezu između telefona i dosade, istraživački tim je pratio 83 osobe kako bi uvideli koliko često koriste svoje telefone. Takođe su od ovih volontera tražili da tri dana vode detaljne dnevnike na poslu, beležeći nivo umora i dosade na svakih sat vremena. Kada su pogledali rezultete, prvo otkriće istraživača nije bilo iznenađujuće. Puno smo na telefonima!

  Telefonske pauze su bile izuzetno česte: tokom 20 minuta učesnici su uzimali svoj telefon 52 odsto vremena, trošeći u proseku oko 90 sekundi na njemu. Jednako iznenađujuće bilo je i drugo otkriće: što smo umorniji, veća je verovatnoća da ćemo posegnuti za našim telefonima.

  Pravi udarac je bio konačni izveštaj. Dok gledamo u svoje telefone kako bismo ublažili umor i dosadu, ispostavilo se da tako samo povećavamo osećaj dosade. Učesnici su zapravo beležili veći nivo dosade nakon što su koristili svoje pametne telefone.

  Istraživački tim je predložio dva različita razloga zbog kojih je to možda tako.

  Prebacivanje sa zadatka na telefon i nazad na kraju može biti mentalno napornije nego što je podsticajno. Drugim rečima, video snimak bebe koja se igra sa macama bio je lep, ali ne i vredan vašem mozgu za bolju koncentraciju. Alternativno, uzimanje mobilnog telefona može vam poslužiti kao podsetnik na sve zabave i zanimljivosti koje biste mogli da radite da ne morate da sređujete papirologiju ili da pišete izveštaj.

  Ova mala studija ne može definitivno reći da li je jedno od ovih objašnjenja tačno, ali osnovna teza je prilično jasna. Mislite da će vam kratak pogled na telefon učiniti da smanjite dosadu, ali najverovatnije je da će vaš mozak još više “izgoreti”.

  Kako bolje iskorititi pauze?

  Evo nekoliko predloga za sledeću pauzu: popijte šolju čaja, prošetajte parkom ili crtajte (ne morate biti dobri u tome da biste ubili stres i pojačali hormon sreće), dremnite ili čitajte knjigu!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE