NAUKA POTVRDILA: Vaš pas zna šta mu govorite - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NAUKA POTVRDILA: Vaš pas zna šta mu govorite

  Sledeći put kada budete želeli da pohvalite svog psa govorite mu poznate reči i reči hvale, posebno ih naglašavajući. To je zaključak nove studije koja je otkrila da i reči i ton kojim ih izgovarate imaju značaja kada su upućeni psu.

  Istraživači su pročavali 13 obučenih pasa u Mađarskoj. Psi su analizirani pod funkcionalnim MRI mašinama koje su pratile protok krvi u njihovom mozgu. Puštani su im snimci njihovih trenera kako izgovaraju određene reči različitim tonovima. Psi su čuli reči hvale koje su izrečene prijatnim i neutralnim tonovima, zatim neutralne reči rečene prijatnim, pohvalnim tonom i neutralne reči izgovorene neutralnim tonom.

  Naučnici su ustanovili da su reči hvale izgovorene pohvalnim tonom u percepciji mozga psa bile poput nagrade. Drugim rečima, ukoliko kažete nebitne reči pohvalnim tonom, nećete biti registrovano kao da ste rekli značajnu rečenicu na pohvalan način, navedeno je u ovom istraživanju.

  Za psa lepa reč može imati isti efekat kao da ste mu dali nagradu, ali da biste to zaista ostvarili vaše reči i ton moraju biti usklađeni. Nauka je pokazala da psi znaju da protumače šta želite da im poručite, objavio je Fox news.

  Psi koriste levu hemisferu da procesuiraju reči koje znaju, a desnu da procesuiraju intonaciju, poput ljudi. Nauka takođe potvrđuje da psi mogu da razlikuju i do 1.000 reči. Ipak, oni i dalje nisu u stanju da isprate punu rečenicu tako da se za sada moramo fokusirati na određene reči i ton.

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE