"NBS na najbolji način doprinela rastu BDP"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “NBS na najbolji način doprinela rastu BDP”

  Narodna banka Srbije je postizanjem i očuvanjem finansijske i cenovne stabilnosti u protekle dve godine na najbolji način doprinela ubrzanju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji je u 2016. godini iznosio 2,8 odsto, izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković.

  Tabaković je, podnoseći izveštaj o radu NBS za 2015. i 2016. godinu skupštinskom Odboru za finansije, rekla da je centralna banka u protekle dve godine ispunila svoje zakonske obaveze.

  “Za godinu dana, inflacija je svedena sa 12,9 odsto, koliko je iznosila u oktobru 2012. godine na 2,2 odsto u oktobru 2013. godine. Sada četiri godine nakon toga inflacija je niska i stabilna”, rekla je Tabaković.

  Prosečna međugodisnja stopa rasta inflacije u 2016. je, prema njenim rečima, iznosila 1,2 procenta, a godinu dana pre toga 1,4 odsto.

  Ističući da je uspešnim sprovođenjem monetarne politike u tom periodu NBS smanjila istorijski teret hiperinflacije iz 90-ih godina i time ojačala kredibilitet centralne banke, Tabaković je navela da su to potvrdile i međunarodne rejting agencije ocenom da je kredibilitet NBS zarađen.

  Guverner NBS je posebno ukazala na rast poverenja građana i privrede u dinar, dodajući da je podršku procesu dinarizacije prošle godine dala i prva emisija dinarskih hartija od vrednosti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), budući da su sredstva od te emisije bila namenjena kreditiranju domaće privrede.

  Izvor: Novosti, Tanjug

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Komentari

  • dnaoverride

   Fingirane statistike, naravno da za ove debelguzane politicare nema inflacije neka udju prodavnicu i probaju da organiuju zivot sa 200e prave prosecne srpske plate.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE