NBS: Rastu devizne rezerve

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Rastu devizne rezerve

  Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju septembra iznosile su 10 milijardi i 635,7 miliona evra, što je za 358 miliona evra više nego u avgustru, saopštila je NBS.

  Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra su iznosile osam milijardi i 895 miliona evra, što je za 306 miliona evra više nego na kraju avgusta i najviše od 2000. godine.

  Devizne rezerve NBS su u septembru u najvećoj meri povećane po osnovu intervencija centralne banke kupovinom deviza na medjubankarskom deviznom tržištu (priliv od 165 miliona evra).

  Na povećenje deviznih rzervi uticali su i neto prilivi po osnovu veće prodaje od dospeća deviznih hartija od vrednosti (60,9 miliona evra), donacija i povećanja izdvajanja devizne obavezne rezerve (48,9 miliona evra), kao i dobrog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (69,6 miliona evra), navela je NBS.

  Pozitivan uticaj na devizne rezerve imao je i efekat promena međuvalutnih odnosa na mejunarodnom finansijskom tržištu u neto iznosu od 19,9 miliona evra.

  Jedino su neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranje stare devizne štednje uticali na smanjenje deviznih rezervi (6,3 miliona evra).

  Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosila je 735,6 miliona evra i bila je za 146,2 miliona evra veća nego u prethodnom mesecu.

  U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,4 milijarde evra.

  U septembru je dinar nominalno oslabio prema evru za 0,2 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 150 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE