NBS: Rastu nam devizne rezerve

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Rastu nam devizne rezerve

  Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju februara ove godine iznosile 11 milijardi i 398 miliona evra, što je za 51,9 miliona evra više nego u januaru, objavila je danas NBS.

  U poređenju sa februarom 2018. godine devizne rezerve su uvećane za 1,6 milijardi evra.

  Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 187 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

  Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara iznosile su 8,96 milijardi evra, što je nešto manje nego u januaru kada su iznosile oko 8,98 milijardi evra.

  Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru je iznosila 433,6 miliona evra i bila je za 61,3 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je 928,5 miliona evra.

  Dinar je u februaru nominalno ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro, dok je od početka ove godine vrednost dinara  gotovo nepromenjena u odnosu na evro. NBS je u februaru intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE