Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

NBS u borbi protiv bankarskih kartela

Narodna banka Srbije, koja je nedavno obznanila da postoje pokazatelji da se banke “nedozvoljeno dogovaraju” o cenama svojih usluga, kontroliše da li postoji kartelizacija u ovom sektoru.

Koristimo sve raspoložive kapacitete u cilju redovnih i vanrednih kontrola zakonitosti poslovanja banaka, a u funkciji zaštite korisnika finansijskih usluga svaku uočenu nepravilnost u pojedinačnom slučaju proveravamo dodatnom kontrolom zakonitosti određenog bankarskog proizvoda ili usluge, rečeno je Novostima u NBS.

Podsetimo, sredinom avgusta guverner NBS Jorgovanka Tabaković nagovestila je mogućnost postojanja kartelskog dogovaranja banaka u vezi sa cenama usluga koje pružaju klijentima. Tim povodom istakla je da će “u toj oblasti biti posla za centralnu banku” i da “to ne rade neke, već to rade mnoge banke”.

U centralnoj banci podsećaju na to da je upravo na predlog NBS donet set zakona s ciljem da se podstakne konkurencija između banaka, ne samo u vezi sa ponudom kredita, već i u vezi sa svim ostalim bankarskim proizvodima: tekućim računima, platnim karticama, uslugama koje se pružaju putem interneta i sl.

Nakon donošenja ovih propisa svaka banka razmatra i odlučuje na koji način će odgovoriti na podsticaje iz tih propisa, ističu u Narodnoj banci.

S tim u vezi, NBS preduzima različite mere kako bi sprečila da se navedeni podsticaji u smeru jače tržišne utakmice zaobiđu, pa je tako svojim odlukama precizirala pojedine odredbe zakona, a pored toga preduzima različite aktivnosti u cilju edukacije svih korisnika bankarskih usluga.

Narodna banka Srbije, kako ističu, aktivno sarađuje sa Komisijom za zaštitu konkurencije koja je nadležna za utvrđivanje povrede konkurencije, što se odnosi i na bankarski sektor, te preduzimanje odgovarajućih mera.

Komisija veoma važnom smatra saradnju sa svim državnim organima, pa i sa Narodnom bankom, u funkciji otkrivanja i sprečavanja svakog vida antikonkurentskog ponašanja učesnika na tržištu Srbije, rečeno je Novostima u ovoj komisiji.

U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti konkurencije, uvek po prijemu bilo kakvih informacija o eventualnom postojanju povrede konkurencije, Komisija sprovodi predispitne radnje, a koje, između ostalog, obuhvataju i konsultacije sa nadležnim regulatornim telima.

Izvor: Novosti

Foto: BIZLife

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE