"NE DAJU" Desanku, ni ministar ni premijerka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “NE DAJU” Desanku, ni ministar ni premijerka

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – čuvenu zbirku velike pesnikinje “Tražim pomilovanje”, nije konačna.

  Ističe da Ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji učešće Desanke Maksimović u okviru programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost.

  Kako je rekao, obavešten je da se neće izbacivati ceo opus Desanke Maksimović, već da će se raspodeliti u zavisnosti od procene stručnjaka kojem uzrastu je primeraniji koji deo.

  Ističe da se radi o pokušaju Zavoda da se preorganizuje ono što Desanka Maksimović ima u školskom sistemu, ali ono što je važno istaći da je sve u proceduri i radnoj verziji.

  Sigurno kao ministar neću dozvoliti da bude smanjen, nego se zalažem da se apsolutno njeno učešće u školskom programu poveća, ne samo nje, već i drugih velikih pesnika. Ovu moju odluku sam preneo i Zavodu i Savetu”, rekao je Mladen Šarčević za Tanjug.

  Kako je objasnio, procedura je da predlog Zavoda ide Nacionalnom prosvetnom savetu na dalju procenu.

  “Zavod je stručno telo, njihove komisije kada donesu odluku dalje predlog šalju savetodavnom telu, koje mora da donese odluku o prihvatanju ili neprihvatanju. U Nacionalnom prosvetnom savetu sedi struka i stručna društva koja kada daju na usvajanje predlog, ja mogu da reagujem”, objasnio je Šarčević.

  Povodom odluke o isključivanju poezije Desanke Maksimović iz srednje škole, reagovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je na Tviteru poručila da se Desanka Maksimović neće nikada izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije.

  Upravnica Zadužbine “Desanka Maksimović” dr Svetlana Šeatović ocenila je ranije za sajt RTS da je isključivanje pesama velike srpske pesnikinje iz programa za 3. i 4. razred gimnazije prekrajanje književne istorije.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/dela-desanke-maksimovic-izbacena-iz-skolskog-programa/

   

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: YouTube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE