"Ne odustajemo od odbrambene industrije, država će Krušiku dati desetine miliona evra"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Ne odustajemo od odbrambene industrije, država će Krušiku dati desetine miliona evra”

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je fabriku namenske industrije Krušik u Valjevu i najavio da će država pomoći toj fabrici da uradi temeljne reforme i dati joj desetine miliona evra, a da će Vojska Srbije uplatiti 10 miliona evra za novi ugovor.

  “Krušik danas nije u sjajnoj situaciji. Država je spremna da uloži veliki novac kako bi mogli da opstanu i sačuvaju posao, ali taj novac mora da bude odgovorno trošen, moramo da imamo ljude koji znaju šta je budućnost”, rekao je Vučić radnicima Krušika.

  On je kazao da radnici “Krušika” neće imati problema ni sa platama niti s poslom, ali ih je zamolio da pomognu državi kao vlasniku preduzeća i da “odgovornim ponašanjem utvrde šansu da opstanu na tržištu”.

  “Novac ne može da padne sa neba, morate da ga zaradite. Mi ćemo da pomognemo da ponovo budete u prilici da taj novac zaradite”, rekao je Vučić.

  Naveo je da će država platiti dugovanja svim dobavljačima “Krušika”, da bi mogli da nabave nove materijale za proizvodnju, kako ne bi bili u zaostatku, ali moraće da se uradi reorganizacija, kako bi se proizvodnja više orijentisala na profitabilne programe, poput raketnog.

  Prema njegovim rečima, na poslovanje “Krušika” uticala je manja, odnosno promenjena tražnja na svetskom tržištu, pre svega za minobacačkim programom, kao i nesposobnost različitih poslovodstava, broj zaposlenih, visina zarada, ali i rušenje međunarodnog ugleda “Krušika” pisanjem pojedinih medija, jer su određeni ugovori odmah prekinuti, a poslove preuzimaju i kompanije iz okruženja.

  Vučić je kazao i da prosečna plata u “Krušiku” u januaru od 63.000 dinara nije usklađena sa poslovanjem firme i da je ona odraz velikih izdataka države, a ne zarađenog.

  Pomoć Krušiku iz budžeta

  On je kazao da će država pomoć za “Krušik” obezbediti iz tekućeg budžeta, iz sektorskog dela za koji je mislio da se neće trošiti još dva ili tri meseca, zbog čega će morati da se postignu uštede na dugom mestu.

  Najavio je da će razgovarati i sa predstavnicima sindikata Krušika, kao i da će uskoro poslati stručnjake koji će pomoći u tražnji novih tržišta.

  Vučić je zaključio da će biti neophodno da se sprovedu temeljne reforme u čitavoj odbrambenoj industriji Srbije, ali da će ona opstati.

  “Biće urađene temeljne refome u celoj odbrambenoj industriji, posebno u Krušiku i kragujevačkoj Zastavi. Nećemo da odustajemo od odbrambene industrije Srbije ni po koju cenu”, rekao je on navodeći da “kada nemate odbrambenu industriju, bezbednost i sigurnost onda zavisi od drugoga”.

  Podsetio je i da je u namenskoj industriji Srbije direktno zaposleno oko 11.500 ljudi, a indirektno njih oko 20.000.

  Po rečima Vičića, najbolja godina za Krušik je bila 2018. kada su prihodi bili 11,4 milijarde dinara a rashodi 10,8 milijardi dinara, i da se nada da će se ubrzo ponoviti takvi rezultati fabrike.

  Obim proizvodnje u 2018. u odnosu na 2014. godinu povećan je za oko 470 odsto, dok je izvoz bio oko 103,2 miliona dolara, što je povećanje za 631 odsto u odnosu na 2014. godinu.

  Vučić je posle razgovara sa poslovodstvom Krušika obišao Pogon za kovanje košuljica artiljerijskih projektila 155 milimetara u Kovačkom centru, novi pogon za proizvodnju bokser kapisli za streljačku municiju, kao i objekat u kojem se odvija proizvodni proces za rakete vazduh-zemlja BR -1-57, rakete zemlja-zemlja 107 milimetara i vodjene rakete “maljutka 2T i 2F”.

  Krušik je osnovan 1939. godine kao privatna fabrika za proizvodnju municije koja se tada zvala Vistad, a sada imao oko 3.200 radnika.

  Poslednjih meseci mediji pišu o “aferi Krušik” nakon što je jedan od radnika Aleksandar Obradović ukazao na malverzacije u tom državnom preduzeću, navodeći da je u to bio umešan Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je posredovao da preduzeće GIM od te fabrike nabavlja oružje po povoljnijim cenama i zatim ga prepodaje znatno skuplje.

  U Krušiku se proizvode minobacačke mine svih kalibara (razorne, dimne, osvetljavajuće i vežbovne), vodjene i nevođene rakete (razorne i protivoklopne), avionske bombe, artiljerijska zrna, familija municije 40 milimetara, metkovi 82 milimetara, kumulativne mine, ručne bombe, protivtenkovske mine, upaljači i inicijalna sredstva.

  U poseti Krušiku bili su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar finansija Siniša Mali, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i načelnik BIA Bratislav Gašić, a ispred fabrike su ih dočekali radnici.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Bosko

   Ukrali pare,umesto da naplate od dužnika (sebe) mi ćemo da vraćamo.Dokle će ovaj naš narod da bude glup i da prihvata,ako ne možeš da ih pobediš pridruži im se,jednog dana će cela Srbija da bude SNS.

  • Miljan

   Iz Budžeta, kroz Krušik do Branka Stefanovića. Napredno!

  • Mučenik

   MOGUĆE JE I NEMOGUĆE? Iznemoglom "Krušiku", iz Valjeva koga su opelješili neke poznate face iz vrha vlasti i doveli ga do kraha, ΛV, umesto da pohapsi uništitelje, on daje deset miliona, ne svoje, već narodne, evre. Oporaviće ga do sledeće kriminalne radnje. Vlasti su uhapsili Obradovića, jer je otkrio kriminalne radnje u "Krušiku" i umesto da saslušaju kako su opljačkani oružari, oni ga strpali u zatvor i njega napadali, a branili kriminalce. Nažalost, nije samo u pitanju "Krušik", tu su RTB Bor, EPS, RTS i mnogo drugih. Zakon, Ustav, policiju, Vlada, ministre... predstavlja i obavlja njihov rad jedan čovek, a ljudi koji u tim ustanovama rade predstavljaju višak radne snage.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE