"Ne spremamo EPS za prodaju" - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Ne spremamo EPS za prodaju”

  Energoprojekt Entel i Ekonomski institut procenjuju imovinu EPS-a, ali to ne znači da se to preduzeće sprema za prodaju, kaže predsednik NO Branko Kovačević.

  Kovačević poručuje da ovog trenutka nema ni govora o prodaji, već o pripremi EPS-a da postane akcionarsko društvo.

  “EPS mora da postane AD, a da bi se to dogodilo mora da popiše imovinu, a kad popiše, mora da proceni. To je prvi korak ka berzi i ka tome da cena kompanije raste, a ovog trenutka nema govora o prodaji”, rekao je Kovačević u izjavi Tanjugu.

  Ovog trenutka, kaže on, EPS i nije zreo za prodaju, a da li će “sutra” osnivač rešiti da se ide na dokapitalizaciju i uvođenje manjinskog partnera, ili uopšte neće – to je na osnivaču da odluči, a to je Vlada Srbije.

  Ono što je neophodno, rekao je Kovačević, jeste da EPS radi po ekonomskim i tržišnim principima, a u tom smislu tom preduzeću odgovara da postane AD.

  Kovačević smatra da ne bi trebalo prodavati državna preduzeća koja su profitabilna i pune budžet, a ne bi ni trebalo da im se, kako kaže, ceo profit uzima, jer moraju da reinvestiraju.

  “Oni moraju da investiraju u tehnologiju, da zapošljavaju nove mlade ljude”, rekao je on dodajući da je u interesu EPS-a da ima jak kadar i rukovodstvo.

  U odgovoru koji je Tanjugu upućen iz EPS-a, navedeno je da je ugovor za procenu imovine EPS-a zaključen u julu ove godine sa Energoprojekt Entelom i Ekonomskim institutom i ugovorena vrednost te javne nabavke je 34 miliona dinara, a rok za završetak procene je osam meseci.

  U EPS-u naglašavaju da odluku o pravnoj formi preduzeća donosi Vlada Srbije.

  Tanjugu je, u Ministarstvu privrede, krajem jula rečeno da država trenutno ne namerava da prodaje EPS.

  Izvor: Tanjug.rs

  Foto: Medija centar

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE