Ne štite sve maske isto: Tkanina obezbeđuje NISKU ZAŠTITU od koronavirusa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ne štite sve maske isto: Tkanina obezbeđuje NISKU ZAŠTITU od koronavirusa

  Zbog globalne pandemije koronavirusa, u svetu vlada i globalni nedostatak zaštitnih maski, usled kojeg su stručnjaci u velikom riziku zbog direktnog izlaganja koronavirusu, bez odgovarajuće zaštitne opreme.

  Zato su se masovno privatne firme i ljudi individualno fokusirali na šivenje maski kako bi se popunila praznina.

  Ali veoma je važno napomenuti da nemaju sve maske isto zaštitno dejstvo.

  Zlatni standard je maska N95 koja je izuzetno čvrsta i filtrira najmanje 95 odsto čestica koje se nalaze u vazduhu. One se neretko nazivaju i respiratorima.

  Ipak, ovu masku je izuzetno složeno napraviti, imajući u vidu veliki broj specijalizovanih delova koje sadrže.

  U uobičajenim okolnostima, ove maske su dizajnirane da se nose jednom i da se bace, međutim kako smo u toku pandemije, lekari i medicinske sestre su primorani da ih koriste više puta.

  Tokom prethodnih nekoliko nedelja, poznati i manje poznati brendovi su se odlučili da preusmere svoju proizvodnju na proizvodnju maski.

  Neki od svetskih brendova proizvode i N95, ali većina maski koje se trenutno prave i u Srbiji i u svetu su ne smatraju se medicinskom opremom, mada neke imaju džepove u koje mogu da se ubace filteri.

  Istraživanje iz 2015. godine koje je objavljeno u Britanskom medicinskom časopisu otkrilo je da, kada se nose samostalo, platnene maske samo neznatno štite od spoljašnjih čestica.

  U studiji, zdravstveni radnici koji su koristili platnene maske imali su znatno veći rizik od infekcije u odnosu na njihove kolege koji su koristili maske sa boljom filtracijom.

  Ukoliko tražite alternativu platnenim maskama za lice, trebalo bi da pronađete masku koja sadrži prostor za umetanje filtera. Ali šta god da radite, ne kupujte masku N95 usred trenutne globalne nestašice. Te maske bi trebalo da idu zdravstvenim radnicima koji su najizloženiji riziku od oboljevanja, jer su u direktnom kontaktu sa obolelima.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE