"Ne zovite nas herojima": Protest mladih lekara širom Italije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Ne zovite nas herojima”: Protest mladih lekara širom Italije

  Hiljade mladih lekara i studenata medicine protestovalo je širom Italije tražeći reformu medicinskog obrazovanja i povećanje broja stipendija za specijalizacije.

  Stotinak mladih lekara opšte prakse i studenata u Milanu bacilo je svoje bele mantile pod transparentom “Ko će vas lečiti sutra”.

  Ista scena je bila u Rimu ispred Parlamenta Italije, uz parole “Mi smo lekari, ne zapušači rupa”, “Bez specijalista, zdravstveni sistem se raspada”, “Bez specijalista će vas lečiti ministri”.

  Protesti su organizovani u 21 italijanskom gradu uključujući Napulj, Bolonju, Đenovu, Torino, Firencu i Palermo.

  Mladi lekari i studenti završne godine koji su u velikoj meri masovno pomogli tokom pandemije COVID-19, sada traže bolje vrednovanje svog rada i sigurniju perspektivu.

  U saopštenju organizator protesta navodi da će do 2025. godine 60 odsto lekara specijalista i lekara opšte prakse otići u penziju, a da prema sadašnjoj zdravstvenoj politici nema dovoljno ljudi da ih zameni i da će pravo na negu i na zdravstvo svim građanima biti ugroženo.

  “Ne prihvatamo da nas nazivaju herojima jer je za nas lečenje naš izbor. Ne želimo aplauze, samo želimo da se priznaju naša prava”, navodi se u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE