Neće biti IZNENAĐENJA: Gas će poteći 2020.

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neće biti IZNENAĐENJA: Gas će poteći 2020.

  Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je da bi prve količine gasa iz Bugarske prema Srbiji trebalo da krenu 2020. godine.

  Antić je na samitu posvećenom energetskoj bezbednosti u regionu rekao da će, što se tiče Srbije, svi rokovi biti poštovani i da bi srpska deonica gasovoda trebalo da bude završena do 18. decembra.

  Prema Antićevim rečima, sve učesnice projekta – Srbija, Bugarska i Mađarska, konstatovale su da realizacija projekta ide po planu.

  Radovi kroz Srbiju, do granice s Mađarskom biće završeni do kraja ove godine, izjavio je Antić.

  “I Bugarska će završiti nedostajući deo infrastrukture do kraja godine. Kompanija Gastrans koja razvija taj projekat u Srbiji, svoje deonice od Zaječara do Horgoša završiće oko 18. decembra”, kazao je Antić novinarima na sastanku “Energetska bezbednost u regionu”.

  Antić ne očekuje “bilo kakvo iznenađenje” u vezi sa izgradnjom gasovoda i mišljenja je da ne postoji rizik u vezi sa tim. “Ovo je komercijalni projekat, baziran na obavezujućim zakupima kapaciteta i u Bugarskoj i u Srbiji”, precizirao je on.

  Ministar je rekao da ne očekuje nikakva iznenađenja ni u stavu EU o izgradnji tog gasovoda.

  “Kompanija Gastrans je od Agencije za energetiku Srbije tražila i dobila odobrenje za izuzeće od određenih odredbi Trećeg energetskog paketa (EU), u skladu sa Zakonom o energetici Srbije, koji je usklađen sa evropskim zakonodavstvom”, objasnio je Antić.

  Agencija je taj akt o izuzeću uputila na mišljenje Sekretarijatu Energetske zajednice i ono je “u suštini pozitivno sa određenim uslovima”, rekao je ministar.

  Antić je naveo da je deo tih uslova ispunjen samim aktom o izuzeću, u toku je procedura o nekim od dodatnih uslova, poput razdvajanja energetskih delatnosti Srbijagasa.

  Ministarka ekergetike Bugarske Temenuška Petkova istakla je da je gasovod važan deo energetske strategije njene zemlje i da se sve radi u skladu s propisima EU. Navela je da je rok za završetak izgradnje poznat, 1. januar 2020. godine.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE