Neće moći izvršiteljima 13.000 RSD za dug od 8.000 - stop za "guljenje do gole kože"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neće moći izvršiteljima 13.000 RSD za dug od 8.000 – stop za “guljenje do gole kože”

  Primena Zakona o izvršenju i obezbeđenju naterala je mnoge nesavesne dužnike da na vreme izmiruju svoje obaveze.

  Istovremeno, propis je doneo i niz problema. Imovina dužnika  je prodavana budzašto, a mnoge porodice su ostale bez krova nad glavom zbog duga od nekoliko  stotina hiljada dinara. Zbog nesavesnoig rada u proteklih nekoliko meseci suspendovano je pet ivršitelja koji su bili u sukobu interesa.

  Brojne pritužbe dužnika i nepravilnosti naterali su nadležne iz Ministarstva pravde Srbije da naprave izmene i dopune pomenutog propisa. Sada je u toku javna rasprava. O tome dokle će ona trajati i šta dalje sledi članicaradne grupe i sudska izvršiteljka iz Novog Sada Mirela Ličina Smiljanić kaže:

  “Javna rasprava o izmenama će potrajati do 28. maja. Potom sledi priprema novog zakonskog teksta koji bi trebalo da uđe u skupštinsku proceduru. Taj teksta se vrlo pažljivo radi, odnosno ceo postupak će biti kao da se donosi novi zakon da bi se izbegle negativne posledice u budućnosti.

  Кoliko se za sada zna, nove izmene će doneti bitne promene. Pre svega, naknade za izvršitelje biće znatno smanjena. Кoliko je to neophodno, govori i primer jednog Novosađanina koji je za naplatu stanarine od nešto iznad 8.000 dinara morao da plati izvršitelju naknadu od 13.000 dinara. Izvršitelji će svakodnevno morati da Ministarstvu pravde podnose izveštaj o radu.

  Što je i najvažnije, imovina dužnika više neće moći da se prodaje u bescenje već će sve ići na licitacije i preko interneta. Sve adrese dužnika biće evidentirane u centralnom registru pa izvršitelji više neće moći da se pravdaju da ne mogu da im uđu u trag i tako im zaračunavaju zatezne kamate.

  Ako izmene prođu u skupštinskoj proceduri, plata dužnika moći će da se optereti do 50 odsto, a ne kao sada, dve trećine. Strogo će se kontrolisati sukobi interesa izvršitelja. To znači da kuće i stanovi više neće moći da se prodaju po višestruko nižim cenama i da ih kupuju zaposleni u kancelariji izvrištelja. Izvršitelji su često namirivali dugove imovinom ukućana dužnika, a po novom, niko od članova porodice i rodbine neće moći da odgovara za tuđ dug, odnosno izvršitelji više neće moći da plene stvari pre nego što trećem licu ostave mogućnost da uloži prigovor i dokaže da predmet ne pripada dužniku.

   

  Izvor: Dnevnik

  Foto: BIZLIfe

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE