Nećemo lako nalaziti posao u Nemačkoj?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nećemo lako nalaziti posao u Nemačkoj?

  Nemačkim investitorima koje žele da otvore firme u Srbiji potrebna je radna snaga koja mora da se dokvalifikuje, pa će taj problem verovatno doći na dnevni red Vlade Srbije, rekao je izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap.

  Na rezultate dualnog obrazovanja u Srbiji treba čekati još nekoliko godina, pa se u međuvremenu radna snaga mora dokvalifikovati, rekao je Knap na predstavljanju istraživanja Prokredit banke o indeksu poslovnog optimizma u malim, srednjim preduzećima i kod preduzetnika.

  “Zbog obuke za nove profile stručnjaka biće potrebna odgovarajuća infrastruktura”, rekao je Knap i dodao da industrijska revolucija zahteva da radnik uči neprestano.

  U Nemačkoj, prema njegovim rečima, takođe nedostaju stručnjaci, ali je razlog za to demografske prirode, a ne iseljavanje kao u Srbiji.

  Na pitanje da li će radnoj snazi iz Srbije biti olakšano zapošljavanje u Nemačkoj, zbog najavljenih olakšica, Knap je rekao da ne misli da će se radnici iz Srbije ubuduće lakše zapošljavati u toj zemlji.

  “Možda će se neke od administrativnih barijera za zapošljavanje u Nemačkoj i ukinuti, ali će sigurno biti drugih otežavajućih okolnosti, među kojima je i jačanje konkurencije jer će stizati i stručnjaci iz drugih zemalja, Kine, Indije”, rekao je Knap.

  Istakao je da “samo mala grupa stručnjaka u Srbiji neće narednih godina moći ovde da nađe posao” i da radnici ne treba da odlaze iz Srbije “jer su potrebni i ovde”.

  Izvor: Danas, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • uOdlasku

   Radnici su oduvek potrebni Srbiji ali ne odlaze zbog nedostatka posla, već zbog mizernih ličnih dohodaka koje dobijaju za taj rad i zato će uvek i odlaziti iz ove zemlje!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE