Nectar pokreće organsku proizvodnju jabuka na 114 hektara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nectar pokreće organsku proizvodnju jabuka na 114 hektara

  Kompanija Nectar, lider u preradi voća i proizvodnji voćnih sokova u Srbiji i u regionu, otvorila je danas u Vladičinom Hanu najveću organsku plantažu u Srbiji od ukupno 114 hektara što je još jedan veliki korak u dugogodišnjem opredeljenju kompanije da proizvodi zdrave proizvode sa dodatom vrednošću za svoje potrošače i u Srbiji i širom sveta.

  “Danas sa ponosom otvaramo najveće plantaže organskih jabuka u Srbiji na 45ha, a plan je da u naredne četiri godine zasadimo svih 114ha. Očekujemo da već u prvoj godini prinos bude čak 500 tona najboljih sorti organskih jabuka. U opremu i sadnice je uloženo 200 hiljada evra, a u naredne četiri godine biće investirano ukupno 500 hiljada evra. Naše organske jabuke koristiće se za proizvodnju organske dečje hrane brenda Frutek, proizvodnju Life organskih sokova, i prvih na tržištu organskih ceđenih sokova”, istakao je Mihailo Janković, generalni direktor Nectar grupe, na otvaranju najveće organske plantaže u Srbiji.

  Cilj je da podstaknemo mlade poljoprivednike da se vrate na selo, da pomognemo farmerima tako što će imati siguran otkup u Hanu i okolini gde je naša najveća fabrika za preradu voća i povrća. Samo ove godine očekuje se angažovanje preko 100 ljudi iz ovog kraja za berbu organske jabuke. Do sada smo u Vladičin Han uložili preko 15 miliona eura jer želimo da, zajedno sa državom i lokalnom samoupravom revitalizujemo ovaj kraj”, dodao je Mihailo Janković.

  Otvaranju su prisustvovali predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež i državni sekretar Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Velimir Stanojević kao i predstavnici lokalne samouprave i profesor sa instituta za voćarstvo iz Čačka koji su pomogli da se zemljište na plantaži pripremi i sertifikuje za organsku proizvodnju.

  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da Nectar ovom investicijom na najbolјi način doprinosi razvoju i promociji organske proizvodnje, bolјem korišćenju velikih proizvodnih i izvoznih potencijala tog segmenta srpskog agrobiznisa i stvaranju uslova za ekonomski rast i zapošljavanje na jugu Srbije.

  “Privredna komora Srbije je inicirala i, u komunikaciji sa nadležnim državnim institucijama, posvećeno radi na rešavanju ključnih pitanja za razvoj domaće organske proizvodnje i tržišta organskih proizvoda, kao što su harmonizacija propisa sa međunarodnim standardima, registracija preparata za najsavremeniju zaštitu bilja i semena i usklađivanje podsticajnih mera sa realnim potrebama proizvođača”, izjavio je Čadež.

  “Organska proizvodnja je naš dugoročni strateški cilj. Velika šansa za jug Srbije i male proizvođače, a Nectar je porodična kompanija posvećena zemlji iz koje je potekla, koja nudi siguran otkup voća pogotovu u ovom kraju gde se nalazi fabrika. Ovakav potez je odličan put koji vodi daljem razvoju poljoprivrede u ovom kraju”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Velimir Stanojević.

  “Ponosni smo što je ova plantaža u opštini Vladičin Han i što je Nectar nastavio da ulaže baš ovde na našoj opštini. Ovo jeste naše opredeljenje da pomognemo i razvijamo organske zasade i da zajedno sa uspešnim kompanijama kao što je Nectar radimo na oživljavanju sela, ali i jačanju položaja poljoprivrednika”, rekao je tom prilikom Branislav Tošić, pomoćnik predsednika Opštine Vladičin Han.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE