Nedimović: Nulta tolerancija na GMO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nedimović: Nulta tolerancija na GMO

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je u Srbiji nulta tolerancija na proizvodnju i trgovinu genetski modefikovanih organizama (GMO).

  On je u Skupštini Srbije kazao da postoji poseban zakon za GMO, tako da priče koje se vezuju za izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane koje su na dnevnom redu sednice apsolutno ne stoje.

  “Molim vas kao Boga ne uznemiravajte javnost. Neka je na čast onome ko pokušava da naruši fitosanitarnu sigurnost ove zemlje. Nulta tolerancija je i na prozivodnju i trgovinu GMO”, istakao je Nedimović.

  Nedimović je, obrazlažući predložene zakone, rekao je da je bezbednost hrane jedan od prioriteta ministarstva i Vlade Srbije i da sledi ozbiljna reforma u tom sektoru.

  Prema njegovim rečima, do aprila će Srbija dobiti akreditovanu državnu nacionalnu laboratoriju za kontrolu kvaliteta.

  Time se sistem referentnih laboratorija polako zaokružuje, što državu čini nezavisnom da može da sa aspekta fitosanitarne i veterinarske bezebednosti ima instituciju koja ima najsavremenije uređaje putem kojih može da utvrdi šta egzistria na prostoru Srbije i šta se pokušava da se uveze.

  Nedimović je rekao da je izmenema i dopunama Zakona o bezbednosti hrane utvrđena podela poslova Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja u pogledu vrsta hrane koju ko kontroliše, navodeći da pre svega misli na sanitarnu inspekciju.

  “Mora se tačno znati ko šta kontroliše na tržištu”, rekao je Nedimović.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Шумадинац

   Како "нулта" кад Закон о ГМО допушта до 0,9% ПРИМЕСА ГМО и примеса пореклом од ГМО? Уз то, семенски и репродуктивни материјал се не сматрају ГМО уколико количински садрже до 0,1% ПРИМЕСА ГМО и примеса пореклом од ГМО. По закону још постоје и огледи, експерименти, изузеци (Члан 5) - примена у медицини. Само је питање је контроле и законитости. Нити материјом влада министар, нити онај ко тврди да се сад уводи ГМО. Ово им треба понављати, ваљда прочитају.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE