Neimarska KATASTROFA: Laici grade, jer stručnjaci odoše

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neimarska KATASTROFA: Laici grade, jer stručnjaci odoše

  Na gradilištima u Srbiji sve više je nekvalifikovanih neimara, jer svi stručnjaci, od majstora do inžinjera, odoše u inostranstvo, upozorava Sindikat građevinarstva.

  Prosečan radnik na gradilištu ima 55 godina i često nije državljanin Srbije, a nije ni mali broj onih koji rade na crno. Nastavlja se masovni odlazak građevinaca u inostranstvo jer tamo su zarade mnogo veće, a neizvesnost manja.

  Mesta onih koji su otišli u inostranstvo popunjavaju radnici iz zemalja u okruženju, Turske, pa čak i iz udaljenijih država. Trenutno ih je u Srbiji, kako se procenjuje, više od 10.000.

  Goran Rodić iz Građevinske komora Srbije kaže da se takvi radnici obično kriju od inspekcije, ističući da im je stručna osposobljenost na niskom nivou. “Povrede na radu se ne prijavljuju da ne bi imali problem sa zakonom”, navodi Rodić.

  Upozorava da u Srbiji skoro da nema kvalitetnog kadra u građevinarstvu. “Zantske elite u Srbiji više nema – dobrih majstora, rukovalaca, tehničara, inženjera. Svi koji su stekli znanje i iskustvo otišli su u inostranstvo”, kaže Rodić.

  Prema njegovim rečima, ima velikih problema u održavanju sistema visokih i infrastrukturnih objekata. Rast majstorskih dnevnica, koje su od 50 do 100 evra, odrazio se na cene stanova, ali nije privukao više mladih.

  Iz Sindikata građevinarstva upororavaju na teško stanje u toj oblasti, ukazujući da se na gradilištima nalazi nestručna radna snaga.

  “Katastrofa u građevinarstvu dovela je do teških posledica po radnike koji se povređuju i ginu. U poslednjem slučaju na gradilištu u Čika Ljubinoj ulici u Beogradu poginuo je penzioner”, naglašava predsednik Sindikata građevinarstva Saša Torlaković.

  Ističe da ljudi koji sada rade na gradilištima su po struci učitelji, pravnici koji ništa ne znaju o građevinarstvu. “Dolaze da bi zaradili dnevnicu od 20 evra kako bi prehranili porodice”, navodi Torlaković.

  Prosečna firma koja se bavi građevinarstvom, i to najčešće kao podizvođač, ima jednog ili nekoliko stalno zaposlenih, angažuje radnu snagu od posla do posla i najčešće je ne prijavljuje.

  Kolektivni ugovor koji bi obezbedio iste uslove za sve građevinske radnike u praksi se ne primenjuje.

  “Osnova je da se prizna granski kolektivni ugovor, da se primeni Zakon o radu, da svi radnici u građevinarstvu budu jednaki i da im se povećaju plate kako bi se mladi privukli nazad u građevinske škole i kako bi se time obnovio kadar”, poručuje Torlaković.

  Prošle godine inspektori su otkrili blizu 4.000 onih koji su radili na crno, a čak 90 odsto njih posle toga je dobilo posao. Međutim, očigledno je da to nije dovoljno da se stane na put nelegalnom radu.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE