Neki milijarderi su ostali bez svog bogatsva, a neki su i dalje neprikosnoveni

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neki milijarderi su ostali bez svog bogatsva, a neki su i dalje neprikosnoveni

  Danas jesi, sutra nisi – životna je istina koja može da zadesi i one najbogatije ljude, one za koje očekujete da će se uvek “kupati” u novcu. Na tržištima akcija je u 2018. godini zbrisano 1.000 milijardi dolara aktiva najbogatijih pojedinaca sveta, pokazuje nova rang lista kineskog instituta Hurun.

  Pri tom je više od 212 kineskih tajkuna izgubilo status dolarskih milijardera.

  Izveštaj Huruna, koji je kineska verzija Forbsove liste bogataša, pokazuje da su kineski milijarderi, kojih je sa 31. januarom ove godine bilo 658, i dalje brojniji od onih iz drugih zemalja sveta. Na listi se nalazi 584 milijardera iz SAD-a, prenose agencije.

  Najviše superbogataša dolazi iz Pekinga, 103, a sledi NJujork sa 92, i Hong Kong sa 69.

  Ipak, iako Kinezi i ostali Azijati postojano gomilaju bogatstvu, osnivač Amazona, DŽef Bezos, i dalje vodi na listi najbogatijih drugu godinu zaredom, sa bogatstvom koje je Hurun procenio na 147 milijardi dolara.

  Bil Gejts je na drugom mestu sa 96 milijardi dolara, a Voren Bafet je treći sa imovinom vrednom 88 milijardi dolara. Najbogatiji Kinez je osnivač Alibabe, DŽek Ma, koji je “težak” 39 milijardi dolara.

  Gejtsovo bogatstvo je 2018. godine poraslo za šest milijardi dolara uprkos njegovom angažmanu na planu filantropije, kaže direktor Hurun Riporta, Rupert Hugeverf.

  Jedini bogataš iz Azije među prvih 10 najbogatijih pojedinaca na svetu je Indijac Mukeš Ambani iz kompanije “Rilajans Indastris”, sa bogatstvom procenjenim na 54 milijarde dolara.

  Generalno, u izveštaju se navodi da, prema računici Huruna, u svetu ima 2.470 milijardera, što je za 224 manje nego prethodne godine. Njihovo ukupno bogatstvo je palo za 950 milijardi dolara u odnosu na 2017. godinu, na 9,6 hiljada milijardi dolara, usled berzanskih turbulencija i snažnog američkog dolara.

  Tržišne oscilacije su uzele najveći danak u Japanu, budući da je Tokijska berza izgubila 43 procenta svoje tržišne kapitalizacije. Čak je i berza u Šangaju izgubila skoro četvrtinu vrednosti, pri čemu je honkoški indeks Hang Seng pao za skoro 16 odsto.

  Hugeverf smatra da broj svetskih milijardera možda čak premašuje 6.000 ljudi, bududći da mnogi kriju stvarno stanje svog bogatstva, naročito na Bliskom istoku, navodi se u tekstu.

  Izvor: B92/agencije

  Foto: Youtube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE