Nekretnine sve skuplje - da li je kvadrat u BEOGRADU najskuplji u regionu? - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nekretnine sve skuplje – da li je kvadrat u BEOGRADU najskuplji u regionu?

  Iz godine u godinu cene nekretnina u Srbiji sve su više. Najveći porast cena kvadrata beleže veći gradovi, pogotovo prestonica. Da li po rastu cena nekretnina pratimo trend u Evropi i u kojim gradovima u regonu je najskuplje kupiti nekretninu?

  Najskuplji stanovi u Beogradu su na lokaciji Beograd na vodi. Baš na ovoj lokaciji je prošle godine prodat stan za 1.320.000 evra, čime je zabeležena prodaja najskupljeg kvadratnog metra – njegova cena je iznosila 8.683 evra.

  Ipak, prema istraživanju sajta za nekretnine 4zida.rs, najskuplja opština u Srbiji je opština Stari grad u Beogradu. Ako želite da kupite stan baš u ovoj opštini najjeftinije ćete proći ako gledate nekretnine na lokaciji Kopitareva gradina, u kojoj prosečna cena oglašenih stanova starogradnje na tom sajtu iznosi 2.086 evra/m2.

  Najskuplji stanovi u opštini Stari grad su u centralnoj prestoničkoj lokaciji – Knez Mihailovoj.

  U glavnoj ulici Beograda prosečna cena oglašenih stanova u starogradnji iznosi 3.426 evra/m2. Ipak, za ovu lokaciju, najveći rast cena bio je u prvom kvartalu 2019. godine kada je posečna cena kvadrata iznosila 4.061 evra/m2.

  Ako posmatramo samo Beograd, vidimo da su cene nekretnina u porastu za mnoge gradske lokacije, ali to ne važi za sve opštine.

  Kada analiziramo sekciju kretanja cena na sajtu 4zida.rs vidimo da su najjeftiniji kvadrati u gradskim opštinama Palilula, Čukarica i Rakovica, i to na lokacijama Padinska skela (530 evra/m2), Sremčica (729 evra/m2) i Resnik (777 evra/m2).

  S druge strane, osim Starog grada, druga najskuplja beogradska opština je Vračar, gde se prosečne cene oglašenih stanova kreću od 1.959 evra/m2 na Južnom bulevaru, do 2.616 evra/m2 na Krunskom vencu.

  Da li smo lideri u regionu po ceni kvadrata?

  Cene kvadrata u Beogradu skoro su duplo više nego u Sarajevu i Skoplju, gde nema drastičnijeg rasta cena nekretnina.

  Ipak, u Hrvatskoj i dalje vrtogavo rastu cene stambenog prostora. Prema podacima Hrvatskog državnog zavoda za statistiku, za poslednjih godinu dana cene nekretnina su skočile čak za 10,4 odsto. Ipak, najskuplji kvadrati u Hrvatskoj nisu samo u Zagrebu, već i na primorju – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. I dok su i u Beogradu i u Zagrebu najtraženiji stanovi, u Splitu i Dubrovniku su skuplji kvadratni metri kuće nego stana.

  Na listi sajta GlobalPropertyGuide, Zagreb se sa prosečnom cenom kvadrata od 1.978 evra nalazi ispod Ljubljane (3.657 evra/m2), Budimpešte (2.515 evra/m2), ali i Beograda (2.239 evra/m2). Stručnjaci za nekretnine u Hrvatskoj navode da, iako je u zadnjih nekoliko godina primetan snažniji rast, cene nekretnina još uvek nisu dostigne nivo iz 2008. godine.

  Šta je uzrok visokim cenama nekretnina?

  I pored visokih cena, u Beogradu je i dalje veća potražnja nego ponuda, pogotovo ako govorimo o novogradnji. U Hrvatskoj je jedan od razloga poskupljenja cena nekretnina državna subvencija po kojoj se mladim porodicama nudi mogućnost da, uz državnu pomoć, lakše dođu do svojih kvadrata. Prodavci nekretnina u Hrvatskoj iskoristili su ovaj program da podignu prodajne cene, a primetno je da su poskupeli čak i stanovi koji se nalaze dugo na tržištu.

  Jedan od razloga za poskupljenje jesu svakako i povoljniji stambeni krediti, kako kod nas, tako i u regionu. Ipak, u Srbiji čak 70% kupaca kupuje stan plaćajući ga kešom. Niske kamate na štednju dodatno su podstakle građane da radije štede u nekretninama nego u devizama kod banaka. Velika potražnja često utiče na to i da se zidaju kvalitetniji stanovi u novogradnji, kao i da se postojeći stanovi starogradnje renoviraju kako bi bili privlačniji kupcima.

  Bez obzira na to u kom gradu želimo da kupimo nekretninu, važno je detaljno se raspitati o prosečnim cenama u biranom kraju – nekad se cene mogu značajno razlikovati čak i za dva susedna kraja.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE