Sve veći problemi za „stan na dan“: Airbnb na mukama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Jedan od najvećih internet posrednika za iznajmljivanje smeštaja preuzima kontrolu nad gradovima.

Zbog sve veće popularnosti među iznajmljivačima i brze zarade, brojni vlasnici nekretnina u većim gradovima svoje stanove i kuće ne žele da iznajmljuju na duže vreme, piše Novac.hr.

Iako je Airbnb u svojim počecima zamišljen kao platforma preko koje bi ljudi posetiocima mogli da ponude krevet za 10 dolara, a potom i sobu unutar svog doma, ova internet platforma je vrlo brzo prerasla u nešto mnogo veće.

Danas, 11 godina kasnije, Airbnbovo poslovno carstvo vredi više od 31 milijarde dolara, a u proseku dva miliona turista dnevno putem ove stanice traži svoj smeštaj.

Najveći broj smeštaja nalazi se u Londonu, Parizu i Njujorku, a upravo ti gradovi iz godine u godinu muče muku s nedostatkom stanova za dugotrajni najam.

Bitku s jednim od najvećih posrednika za najam smeštaja donekle je uspeo da reši Njujork. Naime, vlasti ove metropole uvele su zakonske propise kako bi sprečili iznajmljivače i agencije da svaki objekat registruju kao turistički.

Tako njihov zakon brani najam većeg broja apartmana ispod 30 dana. Jedini način da vlasnik iznajmi svoj objekat na kraći vremenski period je ako i sam živi na istoj adresi.

S druge strane, Airbnb za čitav slučaj krivi hotelske lobije. Naime, prema njihovim navodima, upravo vlasnici velikih hotelskih lanaca vrše pritisak na vlasti da uz pomoć zakonskih odredbi ugase konkurenciju.

Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay