Nema šale kad FRANCUZI štrajkuju: Vlada mora da PREGOVARA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nema šale kad FRANCUZI štrajkuju: Vlada mora da PREGOVARA

  Francuska vlada počela je pregovore sa sindikatima o mogućim promenama predloga zakona o penzijskoj reformi koji je izazvao dvonedeljne masovne štrajkove i demonstracije.

  Predsednik Emanuel Makron zatražio je od svoje vlade da o tome pregovara sa sindikatima.

  Francuski premijer Eduar Filip sastao se odvojeno sa sindikalnim vođama i poslodavacima da pokuša da nađe način za izlazak iz krize zbog koje je u velikoj meri paralisan javni saobraćaj.

  On je sa njima razgovarao o potencijalnim amandmanima na paket reformi.

  Predstavnik levičarskog sindikata CGT Filipe Martines iskazao je nakon sastanka “duboko neslaganje” sa premijerom. “Imamo dve perspektive sukoba. Nemamo iste vrednosti”, rekao je on.

  Ipak, vlada pokušava da postigne dogovor sa umerenijim sindikatima, za koje se Makron nada da bi mogli da popuste. Iz anonimnih izvora bliskih Makronu, novinska agencija AP saznaje da predsednik ne želi da odustane od reformi, ali da “želi da ih unapredi”.

  Nova runda pregovora je najavljena za četvrtak. Makron neće učestvovati u pregovorima niti će davati izjave narednih dana.

  Kompromis koji predviđa Makron, bio bi u vezi sa starosnom granicom za penzionisanje, koja se po sadašnjem planu predviđa da bude 64 godine od 2027, umesto sadašnje 62 godine, da bi se finansijski uravnotežio penzioni sistem.

  Zaposlenima koji bi se penzionisali ranije, poeni bi se oduzimali, dok bi oni koji bi u penziju otišli kasnije, dobijali bonus.

  Za sindikate je starosna granica “crvena linija” koju ne žele da pređu.

  Po predsedništvu, Makronu je cilj da se protesti pauziraju pred Božić, ali sindikati koji predvode proteste za sada odbijaju “primirje” pred taj praznik čija proslava počinje za tri dana.

  Prema pisanjima medija, u štrajkovima širom Francuske učestvuje više stotina hiljada ljudi.

  Izvor: Danas, Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE