Nemačka IPAK PRODUŽILA dozvolu za radnike iz Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka IPAK PRODUŽILA dozvolu za radnike iz Srbije

  Ograničenje je trebalo da da se odnosi na nekvalifikovanu radnu snagu, ali prema najnovijim informacijama, državljanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije će biti omogućeno da rade u Nemačkoj bez obzira na kvalifikacije, prenosi DW.

  Produžena dozvola će važiti sve do 2023. godine.

  Kako prenosi DW, predviđeno je da sa Zapadnog Balkana u Nemačku na rad dođe 25.000 ljudi.

  Podsetimo, građani ovih zemalja od januara 2016. godine mogu da dobiju radnu vizu i da dođu u Nemačku, čak i bez znanja nemačkog jezika i profesionalnih kvalifikacija.

  Ne prestaje potreba za radnom snagom sa Balkana

  Ova posebna regulativa je uspostavljena zbog velikog broja azilanata i trebalo je da prestane da važi krajem decembra ove godine.

  Prema istraživanju Instituta za tržište rada i profesionalno zapošljavanje (IAB) 58 odsto radne snage sa zapadnog Balkana radi u Njemačkoj kao kvalifikovani ili visokokvalifikovani radnici, kao specijalisti ili eksperti.

  Do danas nije bilo jasno da li će doći do planiranog produženja regulative za radnu snagu sa zapadnog Balkana. Razlog je bila skepsa uglavnom demohrišćanskih partija CDU i CSU uzrokovana pandemijom koronavirusa i strahom od povećanja broja nezaposlenih u Nemačkoj.

  Izvor: DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE