Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Nemačka neće da joj stranci kupuju velike kompanije

Nemačka bi mogla preuzeti udele u kompanijama radi sprečavanja stranih preuzimanja u nekim ključnim tehnološkim sektorima, izjavio je ministar ekonomije Peter Altmaier, predstavljajući novu industrijsku strategiju.

Ključni povod za zauzimanje pojačano zaštitničke industrijske politike je zabrinutost zbog stranih preuzimanja u Nemačkoj, najpre kada u njima učestvuju kineske kompanije koje kupuju nemački “know-how” i uništavaju proizvodnu bazu, važnu za nemački prosperitet.

Opstanak kompanija poput Tajsenkrupa, Simensa, Dojče Banke i nemačkih proizvođača automobila je u nacionalnom interesu, poručio je Altmaier, predlažući uspostavu investicionog fonda pomoću kojeg bi se podržale ključne industrije.

Predstavljajući “Nacionalnu industrijsku strategiju 2030.”, nemački ministar je istakao da prednost daje neuplitanju države u tržište, ali da bi država to možda trebalo činiti na globalnom nivou gde, kako kaže, nisu omogućeni ravnopravni uslovi.

“Država bi mogla privremeno preuzeti udele u kompanijama – ne zato da ih na duži rok nacionalizuje i vodi, već da spreči rasprodaju ključnih tehnologija i njihov odlazak iz zemlje”, kazao je Altmaier prilikom predstavljanja strategije.

Među ključnim industrijskim granama izdvojio je sektor čelika i aluminijuma, proizvodnju hemikalija, mašina i opreme za industrijske pogone, optički i automobilski sektor, proizvodnju medicinske opreme, zelene tehnologije, vojnu i vazduhoplovnu industriju i 3-D štampanje.
[preporucene_vesti ids=”319520″]

Izvor: SEEbiz

Foto: Beta/AP

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE