Nemačka podigla minimalac za medicinske sestre iz Srbije - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Nemačka podigla minimalac za medicinske sestre iz Srbije

Medicinske sestre iz Srbije koje su posao našle u Nemačkoj dobile su povećanje zagarantovane minimalne zarade od 200 evra, bilo da su pitanju zarade medicinskih sestara koje nisu nostrifikovale diplomu ili onih koje su to uradile.

Praktično, minimalna mesečna plata koja je iznosila 1.800 evra sada je 2.000 evra. Zarada medicinskih sestara kojima je srpska diploma priznata u Nemačkoj istovremeno je uvećana sa 2.200 evra na 2.400 evra, saznaje Blic Biznis.

Istovremeno je obema kategorijama ostala zagarantovana naknada za rad tokom noći, vikendom i praznicima, a koji se plaća do 50 odsto više i ne podleže oporezivanju.

Ove novine se odnose isključivo na medicinske sestre i tehničare opšteg i pedijatrijskog smera iz Srbije, a koje su na rad u Nemačku otišle legalnim kanalima posredstvom sporazuma dve zemlje, odnosno Nacionalne službe za zapošljavanje i nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

“Reč je o projektu koji se sprovodi na osnovu sporazuma Nemačke i Srbije i zaključen je tokom 2013. godine. Godišnje preko njega u Nemačkoj posao dobije više od 110 ljudi iz Srbije. Radi se isključivo o angažovanju kandidata čija su zanimanja zvanično deficitarna u oblasti nege u Nemačkoj, pa se posredovanje odnosi samo na medicinske sestre i tehničare opšteg i pedijatrijskog smera.”

Znači, to se ne odnosi na doktore, anesteziologe niti bilo koga drugog. Samo oni kandidati koji su završili četvorogodišnju medicinsku školu, smer opšti ili pedijatrijski tehničar, i završili stručni ispit, mogu da pronađu posao preko ovog projekta. I uslov je i da su državljani Srbije i da u Srbiji imaju stalno prebivalište, navode za Blic Biznis u GIZ.

Kako dodaju, kandidati ne plaćaju nikakve nadoknade za posredovanje, niti projekat ostvaruje profit u Srbiji. Sve troškove snose nemački poslodavci, te je proces posredovanja, kako tvrde, na legalnom, profesionalnom i društveno odgovornom nivou.

Projekat radimo sa oko 200 poslodavaca širom Nemačke i svi oni moraju da potpišu ugovor kojim garantuju potpuno iste uslove i zaradu kao i nemačkim državljanima, navode u ovoj organizaciji.

Poznavanje nemačkog jezika nije presudno za ulazak u projekat, jer projekat o svom trošku obezbeđuje stručnu i jezičku pripremu medicinskog osoblja. Takođe pruža podršku i u procesu nostrifikacije diplome, kao i podršku pri integraciji u Nemačkoj.

U toku je konkurs koji su raspisali Nacionalna služba za zapošljavanje i GIZ za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera u Nemačkoj. Prijave su do 26. aprila isključivo preko NSZ, a do kraja ove godine biće raspisan još jedan konkurs, negde krajem avgusta.

Prema podacima sindikata, iz Srbije godišnje ode oko 800 medicinskih sestara. Njihova mesečna zarada u našoj zemlji je oko 36.000 dinara. Procenjuje se da Srbiju napusti i 750 lekara godišnje, najviše interventnih kardiologa, radiologa i anesteziologa. Oni u proseku zarađuju po oko 80.000 dinara.

What's your reaction?

Komentari

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE