Nemačka studija: Balkan ekonomska kočnica EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka studija: Balkan ekonomska kočnica EU

  Nemačka konsultantska firma EY objavila je studiju u kojoj analizira kakve su pretpostavke za ekonomski rast u Evropskoj uniji u kontekstu izazova globalne ekonomije 21. veka.

  Hrvatska je u grupi nekoliko članica EU koje su označene kao najgore na osnovu podataka u pet ključnih kategorija: digitalizacija, istraživanje, inovacije i održiva energetika, osnovna infrastruktura, obrazovanje i integrativni rast i zdravstveni sistem.

  Studija EY smatra da su tih pet kategorija najvažnije za ekonomski rast, upozoravajući da se u Evropu u proteklih deset godina nedovoljno investira, te da bi politička elita trebalo da nađe nove načine da podstakne investicije. Takođe naglašavaju da bi i EU i države članice trebale mnogo više investirati u infrastrukturu, koja u 21. veku ne uključuje samo autoputeve nego i optičke kablove i brzi internet.

  Najbolje pretpostavke za trajni ekonomski rast imaju Austrija, Holandija, Švedska i Danska, koje su najbolje ocenjene u studiji, kao i Švajcarska koja nije članica EU.

  U kategoriji ispod su Nemačke, Francuska, Finska, Belgija i Luksemburg, te se procenjuje da su u tim zemljama potrebne veće investicije nego do sada u pojedinim sektorima. U sredini su sve ostale članice EU, dok su u kategoriji “Schlusslichter”, odnosno na začelju, Hrvatska, Poljska, Grčka, Rumunija i Bugarska.

  Najbolje plasirane države su u pet ključnih područja napravile skoro sve što treba da imaju obezbeđen rast u budućnosti. Hrvatska je bolja samo od Bugarske i Rumunije, a naročito je loše ocene dobila u kategorijama osnovne infrastrukture te obrazovanja i integrativnog rasta.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE