Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Nemačka trasirala “PUT ZA GAŠENJE” postrojenja na ugalj

Nemački zvaničnici dogovorili su plan gašenja nacionalnih elektrana na ugalj do sredine četvrte decenije ovog veka, u kojima će operateri dobiti odštete u milijardama evra.

Pre godinu dana, savet koji je imenovala vlada u Berlinu preporučio je da Nemačka prestane sa korišćenjem uglja za proizvodnju struje najkasnije do 2038. godine, kao deo napora za suzbijanje klimatskih promena.

Međutim, napori da se to pretvori u politiku zastali su tokom poslednjih meseci. Neka područja, posebno na manje uspešnom istoku, u velikoj meri zavise od iskopavanja lignita.

Nemačka vlada je saopštila da su zvaničnici na saveznom nivou i guverneri pogođenih država dogovorili “put za gašenje” postrojenja na ugalj, prenosi AP.

Rečeno da će se kontrole obaviti 2026. i 2029. godine kako bi se utvrdilo da li će Nemačka moći da izađe iz proizvodnje električne energije na ugalj 2035. godine, tri godine pre krajnjeg roka.

Ministar finansija Olaf Šholc rekao je da će operateri elektrana na ugalj biti obeštećeni zbog tih postrojenja ranije nego što je planirano.

Operatori u zapadnoj Nemačkoj dobiće 2,6 milijardi evra, a 1,75 milijardi biće namenjeno operaterima postrojenja na istoku, pri čemu će plaćanja biti izvršena oko 15 godina nakon što se postrojenja isključe.

“Imamo dobar sporazum o zaštiti klime, jer jasno govori da o tome ozbiljno mislimo”, istakao je ministar ekonomije Peter Altmajer i dodao da vlada planira da predloge zakona prosledi Bundestagu krajem ovog meseca.

Četrdeset milijardi evra kompenzacije

Nemačka dobija više od trećine električne energije sagorevanjem uglja, stvarajući velike količine gasova (efekat staklene baze) koji doprinose globalnom zagrevanju.

Savezna vlada je već odobrila plan da se do 2038. godine potroši do 40 milijardi evra kako bi se ublažio uticaj napuštanja fosilnog goriva na regionima koji iskopavaju ugalj.

“To su bili teški pregovori – trajali su dugo, s moje tačke gledišta predugo, ali rezultat je dobar”, rekla je ministarka zaštite životne sredine Svenja Šulce.

“Mi smo prva zemlja koja obavezno izlazi iz nuklearne i energije na ugalj, a ovo je važan međunarodni signal koji šaljemo, naglasila je Šulce.

Šulce je navela da će osam “starih i veoma prljavih” elektrana uglja biti brzo uklonjeno iz mreže, prva već ove godine. Priznala je da će Nemačkoj biti potrebno “veliko širenje vetra i solarne energije”.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE