Nemačka u javnom prevozu traži IT stručnjake, naučnike i TAJNE AGENTE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka u javnom prevozu traži IT stručnjake, naučnike i TAJNE AGENTE

  Nemačke tajne službe oglase kojima traže IT radnike, naučnike i druge saradnike objavljuju i u javnom prevozu, fitnes klubovima i drugim sličnim mestima, u nadi da će tako doći do najjboljih kandidata, piše Dojče vele.

  Metro nije samo sredstvo javnog prevoza već i mesto neobičnih ponuda za posao. “U tajnosti činiti dobro” – slogan je kojim Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka (tajna služba) vrbuje saradnike, a slično zvuči i poruka Savezne kriminalisticke službe -“Činiti pravu stvar”.

  U potrazi za saradnicima u berlinskoj podzemnoj železnici mogu se videti i oglasi Ministarstva spoljih poslova. I ono traži IT stručnjake uz poziv “Diplomatija i digitalno – Vaša IT karijera u Ministarstvu spoljnih poslova”.

  Nemačke tajne službe za inostranstvo imaju više od 30 praznih radnih mesta, od čega je oko polovina za kompjuterske stručnjake. A savezna policija bi ove godine trebalo da zaposli 2.150 ljudi.

  Da bi se našlo dovoljno ljudi za popunjavanje svih pozicijia, kriterijumi su sniženi, navodi Dojče vele. Dopušteno je više pravopisnih grešaka nego ranije, a kod testiranja telesne spremnosti izbačeni su skokovi u dalj i sklekovi, a uvedeno trčanje štafete.

  Gotovo sve državne i javne ustanove, a ne samo policija, traže IT stručnjake. I to ne samo za borbu protiv sajberkriminala i internetske bezbednost nego i za društvene mreže i medije, kaže za DW kriminolog na Visokoj policijskoj školi pokrajine Brandenburg Tomas-Gabrijel Ridiger.

  “Naći odgovarajuće ljude za nepopunjena radna mesta je velik izazov i na saveznom i na pokrajinskom nivou”, kaže Ridiger, koji nedostatak stručnjaka u IT oblasti objašnjava činjenicom da je nemačko društvo prekasno počelo da se prilagođava digitalizaciji.

  I u beogradskim trolejbusima

  Oglasi za posao u javnom prevozu mogu da se nađu i u Srbiji. Otkako je manjak radnika  skoro manjka na svim stranama, po beogradskim autobusima i trolejbusima, ponekad, ume da osvane neka reklama kojom se zapravo traže radnici.

  Tako je u trolejbusu na liniji 41 nedavno postavljen oglas na kojem jedan market traži više izvršilaca.

  Oglas za poslove na liniji 41 (foto: BIZLife)

  Izvor: RTV, Tanjug, BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE