Nemačke kompanije hoće saradnju sa dobavljačima iz zemalja Zapadnog Balkana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačke kompanije hoće saradnju sa dobavljačima iz zemalja Zapadnog Balkana

  U okviru manifestacije pod nazivom „4. inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana“, koja je održana sredinom juna ove godine u Frankfurtu, uz podršku i partnerstvo sa ProCredit Holdingom, realizovano je više od 500 sastanaka između kupaca iz Nemačke i potencijalnih dobavljača iz zemalja Zapadnog Balkana.  

  – ProCredit Holding i sve ProCredit banke podržavaju ovu inicijativu, jer ona pruža nove poslovne prilike za mala i srednja preduzeća u zemljama u kojima poslujemo. Treći put smo partneri ovog događaja, jer je njegov cilj u skladu sa našom posvećenošću razvoju regiona Zapadnog Balkana i u skladu je sa našom strategijom podrške rastu sektora malih i srednjih preduzeća u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi – istakao je Borislav Kostadinov, član menadžmenta ProCredit Holding AG & Co. KGaA.

  Ove godine su kompanije iz celog regiona došle u Frankfurt kako bi uspostavile i ostvarile nove kontakte sa potencijalnim pertnerima iz Nemačke. Dobavljači iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Crne Gore i Makedonije su odabrani i pozvani da učestvuju na B2B sastancima u Privrednoj komori Frankfurta (IHK).

  Kako navodi BME (Bundesverband Materialwirtschaft, Einkauf und Logistik e.V. – Udruženje za upravljanje lancem nabavke, dobavljanje i logistiku), tokom 2016. godine 125 kompanija sa područja Zapadnog Balkana je ispunilo uslove kupaca iz Nemačke. Prošle godine taj broj je iznosio 135, a ove godine je čak 156 kompanija iz regiona Zapadnog Balkana bilo pozvano na ovu manifestaciju.

  – Ovo je najveći broj B2B sastanaka koje su BME i mreža Privredne komore Nemačke ikada organizovali sa Zapadnim Balkanom – rekao je Dr Silvius Grobosch, generalni direktor BME.

  „Inicijativa pruža mnoge konkurentske prednosti zemljama ovog regiona i Nemačkoj privredi“, navedeno je u saopštenju za štampu koje je BME objavilo.

  Projekat „Inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana“ je pokrenut 2014. godine, kao deo Ministarske konferencije zemalja Zapadnog Balkana. Prva konfrencija održana je 2015. godine u Minhenu. Nakon Dortmunda (2016) i Beograda (2017), manifestacija „4. inicijativa za za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana“ je još jednom održana u Nemačkoj. Manifesataciju je organizovao BME u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, a u saradnji sa Saveznim ministarstvom privrede i energetike, kao i u partnerstvu sa Nemačkom privrednom komorom.

  Domaćin događaja bila je IHK u Frankfurtu, uz podršku ProCredit Holdinga, matične kompanije ProCredit banaka, koje su pretežno aktivne u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi – Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Srbija.

  – Na osnovu podataka od kraja marta 2018. godine, oko 45 odsto naše aktive potiče iz naših pet banka na Zapadnom Balkanu. To jasno govori koliko nam je ovaj region važan – naglasio je Borislav Kostadinov, član menadžmenta ProCredit Holding AG & Co. KGaA.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE