Nemačkoj FALI najmanje 50.000 OVIH radnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačkoj FALI najmanje 50.000 OVIH radnika

  Nedostatak stručnog kadra u zdravstvu najjače evropske privrede je i pre pandemije koronavirusa bio veliki problem za nemačkog ministra zdravstva.

  Nemačkoj nedostaje 50.000 negovatelja, a ovim tempom bi do 2030. moglo da ih nedostaje i 300.000. Ministar zdravstva Jens Span taj problem želi rešiti radnom snagom iz inostranstva. Ali u doba korone to nije baš lako, piše Dočje Vele.

  Nedostatak stručnog kadra u zdravstvu je i pre korone bio veliki problem za nemačkog ministra zdravstva. Do 2030. ta brojka će se popeti na oko 300.000, procenjuje Nemački savet za njegu.

  To nije novi problem – još od 2013. je u toku program Centralnog posredništva za stranu i stručnu radnu snagu (ZAV) u okviru Savezne agencije za rad. Pod nazivom “Triple Win” vrbuju se negovatelji u inostranstvu.

  Sredinom 2019. ministar Span je hteo da unese još malo svežine u ofanzivu vrbovanja radne snage. Prvo je otputovao na Kosovo, a potom u Meksiko kako bi sklopio sporazume o zapošljavanju. Neposredno pre toga je osnovao Nemačku agenciju za stručnu radnu snagu u sektorima zdravstva i nege (DeFa).

  Agencija bi pre svega trebalo da brine o tome da stručnoj radnoj snazi olakša ulazak i izlazak iz zemlje. Ali na upit DW iz Ministarstva zdravstva je stigao pismeni odgovor da je zbog trenutnih mera zbog pandemije dovođenje radne snage “obustavljeno na neodređeno vreme”. A u DeFa već ima 1.300 sporazuma s negovateljima iz Meksika i s Filipina.

  Ipak, brojke ne govore baš o uspesima dosadašnjih mera. Od 2013. je u Nemačku stiglo oko 4.000 negovatelja i u taj broj nisu uključeni ljudi koji su došli preko drugih agencija. A ove godine neće biti bolje, s obzirom na to da su zbog korone “otkazani i za leto planirani razgovori s negovateljima u partnerskim zemljama”.

  Izvor: DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE