Nemci traže srpske radnike i u školskim klupama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemci traže srpske radnike i u školskim klupama

  Nemačke agencije za zapošljavanje posećuju medicinske škole u Srbiji, gde učenicima predstavljaju programe za rad i odlazak u Nemačku, nudeći im posao već nakon završetka srednje škole.

  Kako Kurir saznaje, radnici ovih agencija posećuju kako državne, tako i privatne medicinske škole, a uz to je zainteresovanim đacima obezbeđen i besplatan kurs nemačkog jezika.

  Ova saznanja potvrdio je i predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić, koji kaže da je to nešto masovnije u privatnim školama, ali da je prisutno i u državnim.

  Te agencije uglavnom traže negovateljice, đake sa opštog smera i medicinske sestre. Daju im flajere na kojima sve piše, kojoj agenciji mogu da se javi, koji su uslovi, kolika je plata, gde bi mogli da rade i ostalo, a obezbeđuju im i besplatno učenje nemačkog jezika. To je sve na dobrovoljnoj bazi, objašnjava Antić.

  Prema njegovim rečima, ljudi iz tih agencija se najave direktoru školu s pitanjem da li imaju pravo da učenicima predstave programe, direktor to prenese školskom odboru, koji u većini slučajeva odobri.

  Roditeljima se to svidi, odgovara im što se obezbeđuju besplatni kursevi jezika, ne moraju da plaćaju. Zaista veliki broj dece odmah nakon završetka srednje škole odlazi. Tamo potpišu ugovor na tri godine, a početna plata im je oko 1.300 evra, zaključuje Antić.

  Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić kaže za Kurir da ga ovo nimalo ne iznenađuje, ali i da Nemci vrbuju čak i radnike po zdravstvenim ustanovama.

  “Oni su vrbovanje zaposlenih doveli do perfekcije. Radi se o legalnim agencijama registrovanim u Nemačkoj. Oni su u očajnoj situaciji po pitanju zdravstvenih radnika, pa zato i ne čudi činjenica da su počeli da vrbuju decu i po medicinskim školama. Njima nedostaje čak 28.000 medicinskih sestara, negovatelja i bolničara”, ističe Mrkić.

  Godišnje Srbiju napusti od 850 do 1.000 medicinskih sestara i oko 800 lekara. Samo preko Nacionalne službe za zapošljavanje u inostranstvo je od 2014. otišlo 1.222 medicinskih sestara i tehničara, a pored Nemačke, najviše odlaze u Emirate, Katar, Norvešku, Švedsku, Italiju i Austriju i u druge zemlje EU.

  “Jednostavni” razlozi

  – 330 evra iznosi prosečna plata medicinskih sestara u Srbiji
  – 600 evra je plata lekara u našoj zemlji
  – 1.400 evra iznosi početna plata medicinskih sestara u Nemačkoj
  – nakon nostrifikacije diplome, plata u inostranstvu im se poveća od 2.100 do 6.000 evra

  Izvor: Kurir

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE