Nemci će ŽIVETI još duže

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemci će ŽIVETI još duže

  Očekivani životni vek u Nemačkoj je u daljem porastu, pa za novorođene devojčice iznosi 83,3, a dečake 78,5 godina, objavio je Savezni zavod za statistiku u Vizbadenu.

  Očekivani životni vek porastao je poređenju sa statistikama za prošlu godinu za 0,1 godinu, što predstavlja izvesno usporavanje rasta u odnosu na protekli period. Do 2006. očekivani životni vek u Nemačkoj u proseku je godišnje rastao za 0,3 godine.

  Stručnjaci ubrzano povećanje očekivanog životnog veka u Nemačkoj povezuju s pozitivnim uticajem ujedinjenja Nemačke na zdravstvenu negu stanovnika na području koja su nekad pripadala Istočnoj Nemačkoj.

  “Poboljšana medicinska nega na istoku zemlje, posebno kada je reč o srčanim ili moždanim udarima, u proteklom periodu je pozitivno uticala na dinamiku produžetka očekivanog životnog veka”, rekao je Tomas Lampert s Instituta Robert Koh.

  Kao razlog usporavanja rasta očekivanog životnog veka Lampert navodi povećan broj umrlih od gripa. “Poslednjih godina smo imali povećan broj umrlih od gripa, što se nedovoljno percipira u javnosti”, zaključio je on.

  Prema podacima za 2017. godinu, najviši očekivani životni vek u Evropskoj uniji beleži se u Španiji sa 83,4, a najniži u Bugarskoj sa 74,8 godine. U Hrvatskoj je očekivani životni vek prema podacima Eurostata iznosio 78 godina.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE