Nemoćni smo, gorivo opet skočilo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemoćni smo, gorivo opet skočilo

  Posle nekoliko meseci pojeftinjenja, potom i mirovanja cena, naftni derivati preko noći poskupeli i do četiri dinara, pišu Novosti.

  Benzin od 95 oktana poskupeo je na većini benzinskih pumpi za 2 do 2,5 dinara, a dizel je uzleteo između tri i četiri dinara. Tako se u utorak na pojedinim, prometnijim benzinskim pumpama u Beogradu litar benzina BMB 95 prodavao za 144,720 dinara, a evrodizel za 161,90 dinara po litru.

  Takozvane specijalne cene goriva, takođe su povećane skoro u istom iznosu kao i za standardne vrste benzina i dizela. Primera radi G-drajv dizel je dostigao cenu od 167,90 dinara po litru.

  Iako nepopularna poskupljenja svih vrsta goriva su neminovna u ovom trenutku, objašnjava zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije Borivoje Tatić.

  Potrošene su zalihe nabavljene pre poskupljenja sirove nafte na svetskoj berzi, a uračunate su i nove više akcize (oko 1,1 dinar na već postojeću akcizu), koje je država pripisala početkom godine.

  Ni berzanske prognoze ne idu na ruku. Jasno je da je u žiži situacija u Venecueli, koja je prebogata naftom. Šta će se tamo desiti veoma je teško prognozirati, a to će svakako uticati na kretanje cena sirove nafte.

  Sirova nafta tipa “brent”, koja se uzima kao reper na našem tržištu, u utorak je prodavana za 65,04 dolara po barelu, a 1. februara je imala cenu od 54,98 dolara.

  Država je propisala da se od petka plaćaju i posebne nadoknade za zaštitu životne sredine. Tako će se za transport nafte naplaćivati naknada od 100 dinara po toni, dok se za aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu može naplatiti do 0,4 odsto godišnjeg prihoda.

  “Mi smo tu nemoćni. Šta država odredi mi plaćamo. U stvari, da budem precizan, na kraju sav ceh plaćaju vozači”, kaže Tatić.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE