Neobična tužba zbog Ikeinog kataloga

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neobična tužba zbog Ikeinog kataloga

  U Izraelu je podignuta tužba protiv švedskog proizvođača nameštaja Ikea zbog rodne diskriminacije, a slučaj se tiče kataloga objavljenog u jevrejskoj državi u kojem nema fotografija žena i devojčica.

  Katalog je kreiran posebno za zajednicu ultraortodoksnih Jevreja, navode izraelski mediji. Tužbu su podneli Hana Kacman iz Petah Tikve u centralnom delu Izraela i Center za versku akciju.

  Predstavnica centra je rekla da je ovo prvi put da se jedna međunarodna kompanija suočila s tužbom za takvu diskriminaciju u Izraelu.

  “Totalno isključenje žena i devojčica iz kataloga šalje ozbiljnu i tešku poruku da žene nisu vredne i da je nešto pogrešno u njihovom prisustvu, makar i u porodičnom domu prikazanom u katalogu”, navodi se u optužnici.

  Uz to se ocenjuje da je “ta diskriminacija i izostavljanje ozbiljno uvredilo, razgnevilo i povredilo one koji su primili katalog” i da šteta naneta time utiče na mogo šire krugove i ima potencijal da povredi status žena u društvu uopšte, a posebno u ultraortodoksnoj zajednici.

  Sličan sporni katalog deljen je neko vreme 2017. godine, a nakon žalbi u Izraelu, Ikea je rekla da će se ubuduće uzdržavati od štampanja kataloga u kojem nema žena.

  Katalog koji je usledio takođe je bio namenjen populaciji utraortodoksnih i u njemu nije uopšte bilo fotografija ljudi. U sedištu kompanije u Švedskoj je rečeno da se nije znalo za taj specijalni katalog i odmah je usledilo izvinjenje.

  Izrael nije jedina zemlja u svetu u kojoj Ikea namerno izostavlja fotografije žena iz kataloga. Bilo je pokušaja da se izdaju slični katalozi u Saudijskoj Arabiji, navode izraelski mediji.

  U Izraelu se traži da Ikea plati kompenzacije za oko 10.000 ultraortodoksnih žena koje su, kako se procenjuje, povređene ovim postupkom. Traži se minimalna odšteta od preko 400 dolara za svaku ženu i da Ikea obnovi podelu kataloga sa slikama i žena i muškaraca u zajednici ultraortodoksnih.

  Naredba o kompenzacijama ne bi bila presedan jer je septembru prošle godine izraelski sud naredio da radio ultraortodoksnih koji je odbio da emituje glasove žena plati odštetu od 280.000 dolara.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE