(NE)profitabilno: Odustali od električnih automobila

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  (NE)profitabilno: Odustali od električnih automobila

  Britanska kompanija Dajson, najpoznatija kao proizvođač usisavača, razvila je svoj električni automobil.

  Čelnik kompanije i inovator Ser Džejms Dajson izjavio je da su njegovi inženjeri razvili “fantastičan električni automobil”, ali da ga neće proizvoditi za tržište jer nije isplativo.

  Kako piše BBC, većina sredstava već je potrošena, a Dajson je najavio i zatvaranje pogona u Ujedinjenom Kraljevstvu i Singapuru gde radi preko 500 ljudi.

  Po svemu sudeći, iako prodaja električnih automobila raste širom sveta, trošak proizvodnje takvog automobila još uvek je puno veći od konvencionalnog automobila, a zarada puno manja.

  Dajsonov plan izgradnje električnih vozila počeo je 2016. godine, a kompanija koja uglavnom proizvodi usisavače, ventilatore i sušila za kosu, za projekat je izdvojila više od 2,5 milijarde dolara.

  Sir Dajson, najpoznatiji kao dizajner usisavača, najavio je svoj projekat kao nešto “radikalno drugačije”. Krajem 2018. godine električni automobil je trebalo da počne da se proizvodi u novoj fabrici Dajson u Singapuru. Međutim, do toga nikada nije došlo.

  “Automobilski tim Dajsona razvio je fantastičan automobil i s genijalnim pristupom. Trudili smo se kroz proces razvijanja automobila pronaći neki način, ali jednostavno ne možemo projekat učiniti profitabilnim”, kazao je šef Dajsona, dodajući da projekat ipak nije bio potpuni promašaj jer nastavljaju da rade na razvijanju baterije.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE