Neviđeni skandal najveće danske banke

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neviđeni skandal najveće danske banke

  Najveća danska banka, jednostavno nazvana Danske bank, našla se usred skandala s pranjem novca. Navodno je nestalo oko 8,3 milijarde dolara, i to lažnim transakcijama estonskoj podružnici.

  Sve se događalo od 2007. do 2015. godine, a iznos koji je neko stavio u svoj džep iznosi kao trećina vrednosti Danske banke i 3 posto danskog BDP. Nakon ove vesti, deonice banke su odmah potonule, a posledice još nisu poznate, prenosi Blumberg.

  Nije poznato ko stoji iza transakcija, ali se čini da je novac došao do Rusije, Moldavije i Azerbejdžana. Danska banka će rezultate interne kontrole objaviti na jesen, a sada su samo rekli da ne mogu ništa komentarisati.

  Visoki funkcioneri banke kažu da “je prerano za donošenje zaključaka o pranju novca u Estoniji” i da je za istragu o pranju novca ipak potrebno nešto više vremena.  U istragu je uključena i danska vlada.

  Danska je, inače, zemlja s jednom od najnižih stopa korupcije na svetu, pa je ovo skandal neviđenih razmera. Javili su se i svi političari te ovo nazvali “najvećem pranjem novca svih vremena”.

  Banka je odmah po otkriću pranja novca preduzela sve što je mogla – estonska podružnica je dobila novu upravu, a sve sporne transakcije su odmah zaustavljene.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE