Ni korona nije zaustavila trgovinski rat: SAD prete EU tarifama od 100%

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ni korona nije zaustavila trgovinski rat: SAD prete EU tarifama od 100%

  Evropske masline, čokolada, džin i pivo napravljeni od slada proizvodi su koji bi mogli biti pogođeni oštrim tarifama kao deo spora između SAD i Evrope oko vladinih subvencija proizvođačima aviona.

  Američki trgovinski predstavnik objavio je listu od 30 proizvoda koji će možda biti obuhvaćeni novim tarifama, čiji je godišnji uvoz u SAD iz Evrope u vrednosti oko 3,1 milijarde dolara.

  Sjedinjene Države već su nametnule carine od 15% do 25% za drugu robu iz Evrope u okviru ovog spora. U saopštenju se navodi da bi tarife na nove proizvode mogle da budu i 100%.

  Svetska trgovinska organizacija već je stala uz SAD u sporu, koji seže do 2004. godine. Naime, 2018. godine STO je presudila da je Evropska unija pomogla Erbasu sa nefer subvencijama koje su pogodile prodaju Boingovih aviona.

  Ta odluka otvorila je put Sjedinjenim Državama da nametnu carine na evropsku robu.

  STO je takođe utvrdila da je Boing dobio neprimerene poreske olakšice od države Vašington. Država je te olakšice ukinula ranije ove godine, ali Evropska unija i dalje preti da će nametnuti tarife na američku robu kao odgovor na ranije presude.

  Pored prehrambenih proizvoda i pića, većina od 30 predmeta na listi su alati kao što su oprema za žigosanje i bušenje metala.

  EU je kritikovala najavu SAD, rekavši da je moguće da bi ova naredna runda tarifa mogla da prekrši ono što dopušta STO.

  “To stvara nesigurnost za kompanije i nanosi nepotrebnu ekonomsku štetu sa obe strane Atlantika. Ovo je posebno problematično jer kompanije sada pokušavaju da prevaziđu ekonomske teškoće posle krize izazvane pandemijom koronavirusa”, navela je EU u izjavi.

  EU je rekla da je jedini način da se spor reši kroz pregovore, kao i da je dala “konkretne predloge” za rešavanje prvobitnog spora oko aviona.

  Tarife obično plaćaju američki potrošači ako izvoznik sam ne plati troškove poreza. Neka preduzeća koja su prethodne tarife pogodile brzo su se usprotivila ovoj poslednjoj akciji.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE