Nije imao pristup računaru ni pisaćoj mašini, memoare je slao Vocapom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nije imao pristup računaru ni pisaćoj mašini, memoare je slao Vocapom

  Iransko-Kurdski novinar Behrouz Bohani (Boochani) dobio je nagradu za knjigu koju je napisao kroz beleške u telefonu, a zatim ih slao prevodiocu putem aplikacije za razmenu poruka Vocap (WhatsApp).

  Kako piše Fast company, on nije imao pristup računaru ili pisaćoj mašini, tako da je svoje memoare pisao kroz poruke na aplikaciji Vocap, a sada je njegova knjiga “No Friend but the Mountains: Writing from Manus Prison” dobila nagradu za književnost “Victorian Premier’s Award”, što je najplaćenija nagrada za književnost u Australiji.

  On je počeo da zapisuje beleške o svom iskustvu u telefon, a zatim ih slao putem “vocapa” svom prevodiocu. Poruke su na kraju spojene u autobiografsku knjigu na 416 stranica, koji su sudije za dodelu nagrada nazvale “glas svedoka” kao i “lični tekst iz prve ruke”.

  Bohanijeva knjiga je zapravo dobila dve nagrade: Viktorijansku nagradu za nefikciju vrednosti 25.000 australijskih dolara, kao i ukupnu Viktorijansku nagradu za književnost vrednosti 100.000 australijskih dolara.

  On nije mogao da prisustvuje ceremoniji kako bi preuzeo nagradu, jer živi u “pritvoru” na ostrvu Manus u Papua Novoj Gvineji. Tačnije, on je odveden na ostrvo nakon što ga je “pokupila” australijska mornarica dok je pokušavala da dođe brodom do Australije. On je napustio svoju domovinu – Iran 2013. godine, nakon što je policija upala u njegovu kancelariju i uhapsila nekoliko kolega.

  Budući da njegov zahtev za azil treba da se podnese australijskoj vladi, Bohani je od tada “zaglavljen” na ostrvu Manus, mestu koje borci za ljudska prava nazivaju “Australijski Gvantanamo”.

  U unapred snimljenoj poruci rekao je da je napustio Iran jer nije želeo da živi u zatvoru, ili da “bude ubijen sistemom”, ali dodao da je “završio u drugom zatvoru, koji je kreirala država koja tvrdi da je liberalna demokratija”.

  U knjizi opisuje svoje iskustvo na ostrvu, uz napomenu: “Mi smo samo grupa običnih ljudi zatvorenih jednostavno zato što traže utočište”.

  Izvor: BIZLife/fastcompany.com

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE