Nije povećanje, nego vraćanje oduzetog

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nije povećanje, nego vraćanje oduzetog

  Plate u javnom sektoru i penzije prvo treba vratiti na nivo pre smanjenja pa ih tek tada povećavati, kaže ekonomista Ljubodrag Savić.

  On je, komentarišući najavu premijera Aleksandra Vučića da će plate i penzije “značajno” biti povećane, rekao da ne potcenjuje rezultate aktuelne vlade.

  “Pošteno bi, međutim, bilo da se primanja dovedu na nivo sa koga su smanjene. Sve dok se ne dovedu na taj iznos to je vraćanje oduzetog”, rekao je Savić koji je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

  Podsetio je da su plate u javnom sektoru i penzije smanjene od novembra 2014. godine i ocenio da je mogao da se nađe drugi način za ušede u budžetu, a ne preko smanjenja primanja građana.

  “Tadašnja vlada koju je predvodio Vučić nije se potrudila da nađe prostor za uštede u prekobrojnoj birokratiji ili onima koji su zapošljavani partijskim vezama, pa i nemaju jasno definisano radno mesto”, rekao je Savić agenciji Beta.

  Dodao je da su velika rupa u budžetu i javna preduzeća koja traže spas preko džepova građana, a da restrukturiranje određenih preduzeća traje 15 godina, umesto da je to završeno i da ona koja su zdrava već pune državnu kasu.

  “Da je država efikasnija mogla je da obezbedi veće prihode u budžetu na sve te načine, a ne da posegne za najjednostavnijim rešenjem – smanjenjem plata i penzija”, rekao je Savić.

  “Iako su prihodi u budžetu narasli od naplate poreza i doprinosa, procenjuje se da je siva ekonomija oko 30 odsto BDP, što znači da državna kasa zbog nelegalnog poslovanja godišnje gubi oko deset milijardi evra”, rekao je Savić.

  “Treba staviti prst na čelo i oslanjati se na ekonomske mere”, rekao je Savić.

  Izvor: Beta

  Foto: N1

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mige

   Profesor Savic je apsolutno u pravu.Pare od smanjivanja plata i penzija,vlada je delila sakom i kapom.Premijer"dobrotvor",izmedju ostalog,obeca Gosinim radnicima po 60 hil.jednokratnu pomoc!A sta posle radnici da rade?Meni je za dve godine kroz neustavno smanjenje penzije oteo 240.hilj.Pa i ja bih vrlo rado dao po 60.hilj za cetri radnika Gose,pa da i ja budem dobrotvor,ali sa svojim parama.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE