Nikada objavljeni snimak grupe "Ekatarina velika": Zatvaranje "Kruga"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nikada objavljeni snimak grupe “Ekatarina velika”: Zatvaranje “Kruga”

  Album „Krug“, poslednje zvučno zabeleženo svedočanstvo kultne grupe „EKV“, sa akustičnog koncerta održanog u maju 1994. godine u Prištini, svega pola godine pre smrti Milana Mladenovića dugo se smatrao za izgubljen, gotovo „mitski“ snimak. Dvostrukim CD-om, snimkom ovog koncerta, u izdanju „Mascoma“ stavlja se tačka na opus jedne od najznačajnijih domaćih rok grupa i „krug“ se, i zaista, zatvara (nakon izdanja „Iznad grada“, snimka sa koncerta iz Sava Centra 1993. godine).

  „Na upravo objavljenom albumu Krug instrumentarijum je sveden na akustičnu gitaru i klavir. Milan i Margita ostali su, posle svega, sami, ali ih to, sudeći po materijalu zabeleženom na ovom dvostrukom koncertnom ostvarenju, nije nimalo pokolebalo u nastojanju da u svakom trenutku daju najbolje od sebe. Očigledno – i ispravno – odlučivši da nove okolnosti prilagode sebi (umesto obrnuto) stvorili su još jednu nadahnutu i blistavu varijaciju EKV za koju je jedino šteta što nije duže potrajala. Svedena na same osnove, isključena iz svega osim mikrofona, muzika EKV prezentovana je u drugačijem obliku, ali sa istim nivoom strasti i potpunog, nesebičnog predavanja. U tom smislu nastup Milana i Margite čiji se snimak nalazi na ovom albumu uzbudljivo je, dirljivo i bez sumnje veoma ekskluzivno svedočanstvo dostojanstvenog smiraja jedne izuzetne karijere“, kaže Aleksandar Žikić, rok kritičar.

  EKV je uvek bio više od muzike, oni su bili umetnost i koncept. “U to vreme su svi družili: muzičari, slikari, glumci… Nije postojala neka segregacija i svi smo se tu nekako mešali. A ideja da EKV bude vizuelno i konceptualno nešto više potekla je od njihovog menadžera Duleta Ercegovca. Naravno, i Margita Stefanović je imala te tendencije, jer je studirala arhitekturu i bavila se klasičnom muzikom. Ja sam bio u tom krugu i, pošto sam sve vreme radio nešto za sebe, pitali su me da li bih ja nešto radio za njih i tako smo – kroz fotografije – krenuli da definišemo vizuelnu estetiku i neke spotove. Verovatno je zbog toga grupa poprimila tu umetničku dimenziju a pored same muzike, koja je bila ono što je bila i tekstova koji su bili vrlo poetični, sve se sklopilo u jednu celinu“, kaže naš priznati umetnik Vuk Vidor, koji je za njih uradio omote za albume „Ljubav“, „Samo par godina za nas“ i „Dum Dum“, kao i redizajn poslednjeg albuma.

  Dvostruki CD „Krug“ od danas se nalazi u pretprodaji na sajtu Mascoma dok na YouTube-u možete poslušati prva dva – simbolično odabrana – singla, „Kao da je bilo nekad“ i „Krug“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo Mascom/ Vuk Vidor

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE