NIS u 2018. godini investirao više od 40 milijardi dinara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS u 2018. godini investirao više od 40 milijardi dinara

  U fokusu NIS-a u 2018. godini bio je nastavak modernizacije u okviru koje je u dalji razvoj i strateške projekte investirana 41 milijarda dinara, što je 55 odsto više nego godinu dana ranije.

  Kako je saopšteno, najviše sredstava investirano je u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, dok je od pojedinačnih projekata najviše uloženo u izgradnju postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo čija se finalizacija očekuje u trećem kvartalu 2019. godine. Pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosio je 53,7 milijardi dinara, odnosno 14 odsto više u odnosu na 2017. godinu, dok je ostvarena neto dobit od 25,1 milijardu dinara. Istovremeno, obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda porasle su 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosile su 192,7 milijardi dinara. Na ime dividendi, NIS je akcionarima u 2018. godini isplatio 6,95 milijardi dinara.

  NIS objavljuje revidirane konsolidovane finansijske izveštaje za 2018. godinu, pripremljene u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

  Kada je reč o operativnim pokazateljima, u 2018. godini ostvareni su najbolji rezultati u oblasti prerade i prometa u poslednjih 10 godina. U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je ukupno 3,8 miliona tona nafte i poluproizvoda, što je povećanje od šest odsto u odnosu na 2017. godinu.

  Ukupan obim prometa naftnih derivata u 2018. godini iznosio je 3,7 miliona tona, odnosno sedam odsto više nego prethodne godine. Istovremeno, obim izvoza povećan je 14 odsto, kao rezultat rasta izvoza motornih goriva i drugih naftnih derivata. U oblasti istraživanja i proizvodnje ukupno je proizvedeno 1,3 miliona uslovnih tona nafte i gasa. U NIS-ovim kapacitetima proizvedeno je 152 GWh električne energije, dok obim ugovorene trgovine električnom energijom za 2018. godinu iznosi 1,25 TWh. Takođe je, u saradnji sa partnerima, nastavljena realizacija projekata izgradnje Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo i vetroparka Plandište.

  Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS rekao je da su u 2018. godini učinili smo značajne korake u daljoj modernizaciji NIS-a.

  „ U skladu sa našom Strategijom poslovanja do 2025. godine nastavljamo da postavljamo temelje za dugoročan razvoj NIS grupe kako bi na kraju tog perioda NIS bio među najefikasnijim energetskim kompanijama na Balkanu. Zato i u 2019. godini, u kojoj obeležavamo 10 godina od dolaska ‘Gasprom njefta’ u Srbiju i početka temeljne transformacije NIS-a, planiramo realizaciju ambicioznog investicionog programa vrednog preko 40 milijardi dinara. Takođe, naš fokus biće i na digitalizaciji u svim oblastima poslovanja, a od ovog procesa očekujemo da nas učini efikasnijim i spremnijim da zadovoljimo rastuće potrebe naših potrošača u Srbiji i regionu“, istakao je on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE