Nisko samopoštovanje ohrabruje druge da vas loše tretiraju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nisko samopoštovanje ohrabruje druge da vas loše tretiraju

  Kako psihoterapeuti tvrde, veoma je lako „upasti u negativne cikluse“, a kada se jednom upadne u tu “spiralu”, teško je iz nje izaći.

  U nekom malom opsegu, recimo da imate težak dan na poslu, a kada dođete kući, pričaćete svom partneru o tome i celo veče ćete biti loše raspoloženi. U tom slučaju, vaše akcije vas teraju da budete loše raspoloženi. A na duže staze, možda stalno sebe uveravate da niste dovoljni dobri za neki rad, tako da se nikada ne prijavljujete za nešto jer se plašite neuspeha.

  Nova istraživanja pokazuju da ljudi sa niskim samopoštovanjem sami sebi stvaraju ciklus koji se ponavlja, odnosno ponašaju se tako da podstiču druge da ih loše tretiraju.

  Istraživanje o samopoštovanju

  Studija „Personality and Social Psychology Bulletin“, objavljena prošle godine otkrila je da su individue koje imaju nisko samopoštovanje sklonije traženju indirektne podrške – kao što je pokazivanje tuge kako bi dobili podršku.

  Ironično, te strategije deluju upravo suprotno i verovatno će izazvati negativnu reakciju. A kada pojedinci sa niskim samopoštovanjem ne dobiju podršku, smatraće da drugi ne reaguju na njihove potrebe.

  Istraživači su zaključili da pojedinci sa niskim samopoštovanjem pokušavaju da se zaštite od direktnog odbijanja.

  Kako se to može odraziti na radnom mestu

  Pojedinac sa niskim samopoštovanjem možda neće direktno rešiti problem sa kolegom. Umesto toga, možda pribegne pasivnijim i agresivnijim taktikama, kao što je “širenje tračeva”, u pokušaju da dobije podršku od drugih. Ogovaranje im može pomoći da dobiju trenutnu, manju potvrdu, ali im neće pomoći da stvore zdrave odnose. Shodno tome, njihovo ponašanje ih može dovesti do povećanih problema sa kolegama i uverenja da nisu dovoljno dobri. Što je još gore, vremenom možda i postanu lošiji jer i sebe ubede u to.

  Kako povećati samopoštovanje

  Ako imate nisko samopoštovanje, važno je prepoznati načine na koje sabotirate sebe. Neke od vaših kratkoročnih strategija koje su namenje da vas zaštite od bola, mogu uzrokovati više dugoročnih problema.

  Međutim, kada prepoznate problem, možete preduzeti korake kako biste stvorili pozitivnu promenu i otklonili uverenje da niste dovoljno dobri.

  Ako primetite da se neko oko vas bori sa niskim samopoštovanjem, budite strpljivi. Razmotrite kako njihovi odgovori proizilaze iz straha da će biti odbijeni. Iako ne možete nekoga naterati da se oseća bolje, možete raditi na tome da im pomognete da osete da imaju podršku.

  Izvor: BIZLife/Inc.com

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE