Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Ništa od spajanja Renoa i Fijata. KRIVAC – francuska vlada

Italijansko-američka kompanija povukla je ponudu za spajanje sa francuskom firmom navodeći kao razlog neodlučnost “Renoovog” borda i politiku francuske vlade, javljaju svetske agencije, a prenosi RTS.

Vlada Francuske je najveći akcionar u “Renou” sa 15 odsto kapitala, približno toliko ima i japanski “Nisan”, dok “Reno” ima 43,4 odsto akcija “Nisana”.

Predstavnici vlade tražili su od japanske kompanije podršku za spajanje sa “Fijatom”, ali je “Nisan” bio uzdržan te je francuska vlada tražila još vremena za pregovore.

Takođe, vlada je tražila garancije da neće biti otpuštanja i da će “Renoovim” akcionarima, uključujući i državu, biti isplaćene dividende, kažu upućeni u pregovore.

“Fijat” je ocenio da u Francuskoj trenutno nema političkih uslova za ovakvu poslovnu odluku i povukao je svoju ponudu od 35 milijardi dolara.

Kao glavni motiv za spajanje dve kompanije navodi se potreba da se zajedničkim snagama odgovori na izazove koje postavlja tehnološka revolucija i konkurenti poput Teske i Amazona, kao i promene u zakonima širom sveta koje rešavaju pitanja električnih i automobila vez vozača.

“Fijat” je u saopštenju posle objave o propasti pregovora najavio da će nastaviti da “sprovodi sopstvenu nezavisnu politiku”.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE